Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar származású üzletember a Forbes nemzetközi kockázatitőke-listáján

Újoncként Nicolas Szekasy magyar származású argentin üzletember is felkerült a 2021. száz legjobb kockázatitőke-befektetőjét felvonultató Forbes-listára. Az Argentína legnagyobb kockázatitőke-befektetőjének számító, 2011-ben indult Kaszek Ventures társalapítója a lista 63. helyén szerepel. 

A Forbes Midas Listen először szerepel Szekasy, neve azonban nem ismeretlen a befektetők között.

A Kaszek Ventures egymilliárd dollár feletti bevételnél tart, és több mint 90 startupba fektetett be az utóbbi 10 évben, ezzel nemcsak Argentína, de Latin-Amerika legnagyobb kockázatitőke-befektetője.

Szekasy számos techvállalat igazgatóságának tagja, nagy dobásuk volt, hogy beszálltak a banki szolgáltatásokat fejlesztő NuBankba.

A Kaszek Ventures előtt 10 évig volt a legnagyobb latin-amerikai online kereskedelmi és fizetési platform, a MercadoLiber pénzügyi igazgatója; a vállalatot 2007-ben a Nasdaq-ig vitték. Arról, hogy mekkora tulajdonrésze volt, amikor tőzsdére vitték a MercadoLibrét, a Forbes-nak nem mondott konkrét számot, de kiderült, hogy akár nyugdíjazhatta is volna magát.

Ehelyett azonban a kockázati tőke felé fordult, mert „természetes következő fázisnak tűnt a kockázati tőke.

„Azt láttuk, hogy a technológiai szektorban minden nagyon gyorsan változik, kiváló vállalkozók vannak szerte a kontinensen, de pénzhez és kockázati tőkéhez nehezen férnek hozzá. Pláne nem olyan tőkéhez, amihez szakmai tudás, segítség, kapcsolati tőke is társul”.

Nicolas Szekasy nagyszülei 1948-ban disszidáltak Budapestről, történetét a 2018-as Forbes-ban mi is megírtuk

A Forbes 100-as listáján az első az amerikai Sequoia és Alfred Lin, második a Sequoia Kína alapítója, Neil Shen.

A Sequoia portfóliójában olyan cégek vannak, mint az Airbnb, az Evernote, a Cisco, az Alibaba vagy a Linkedin és a Whatsapp. 

A 100-as listán harmadik a például a Wishbe és az Airbnb-be is beszálló GGV Capital egyik vezetője, Hans Tung. 

Borítókép: Kaszek Ventures

 

Oszd meg!