Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagyszülei 1948-ban disszidáltak Budapestről, ma Argentína legnagyobb kockázatitőke-befektetője

Az idei Év Üzletembere globális díjátadóján Váradi József képviselte Magyarországot, de nem ő volt az egyetlen magyar származású üzletember Monacóban. Nicolás Szekasy nagyszülei 1948-ban hagyták el Magyarországot, de a garázsból a NASDAQ-ig ívelő MercadoLibre és az Argentína legnagyobb kockázatitőke-befektetőjének számító Kaszek Ventures anélkül is bombasztori, hogy egyik társalapítójának magyar neve van. Szekasy az Év Üzletembere díj gáláján beszélt a Forbesnak a család budapesti múltjáról és Buenos Aires-i jelenéről. Kiválasztottuk az öt legerősebb mondatát.

Megjelent az augusztusi Forbes, a címlapon Mácsai Pállal! Az új magazinban megírtuk a Szekasy család történetét, és bemutatjuk a különböző színházi üzleti modelleket, és összeállítottuk a szokásos celeblistánkat is.

1. A magyar gyökereiről:

Apám nagyon hálás Argentínának, amiért ott új életet tudott kezdeni, de nagyon magyar is.

2. Arról, hogy miért erős Argentínában a vállalkozói szellem:

Szerintem ez a bevándorlók és a nehéz gazdasági körülmények miatt van. Ha olyan országban nősz fel, ahová a szüleid nincstelenül érkeztek, és mindent a nulláról kell kezdened, ez valahogy magától kialakul. Úgy nőttem fel, hogy azt láttam, mindenki nagyon keményen dolgozik, és nagyon sok barátom felmenője is bevándorló. Egyszóval a kemény körülmények és az ott élők DNS-ének a kombinációja a magyarázat.

Megvan a világ legjobb üzletembere: a férfi, aki tömegeknek mutatott kiutat a favelákból

3. Arról, hogy mekkora tulajdonrésze volt, amikor tőzsdére vitték a MercadoLibrét:

Ezt nem szoktuk megmondani.

(Mindenesetre a felvetésre, hogy nyugdíjazhatta-e volna magát, jóváhagyólag bólogat.)

4. Arról, hogy mit csinált inkább a nyugdíj helyett:

Természetes következő fázisnak tűnt a kockázati tőke. Azt láttuk, hogy a technológiai szektorban minden nagyon gyorsan változik, kiváló vállalkozók vannak szerte a kontinensen, de pénzhez és kockázati tőkéhez nehezen férnek hozzá. Pláne nem olyan tőkéhez, amihez szakmai tudás, segítség, kapcsolati tőke is társul.

5. A jelenleg a portfóliójukban lévő 14 cégről:

Négynek nagyon jók az esélyei, amerikai IPO-k elé néznek, és dollármilliárdos cégekké nőhetnek.

A Szekasy család teljes sztorija az augusztusi Forbesban. Belelapoznál? Itt megteheted:

Exkluzív Monte Carlóból: a fiú, aki jogsi és diploma nélkül berobbantotta a Taxifyt

Ilyen lesz a WizzAir tíz év múlva – interjú Váradi József alapítóval

Oszd meg!