Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Glenn Carstens-Peters / Unsplash

Kétezer magyar cég tűnt el szeptemberben – cégtörlési hullám az akcióterv miatt

Az első őszi hónapban cégtörlési hullám indult Magyarországon, ami a magas cégalapítási értékekkel párosulva rekordközeli cégfluktuációt okoz – írja az Opten a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében. Sokkolónak tűnik, de a mérték nem meglepő.

A megszűnések mértéke nem váratlan a kényszertörlési eljárások nyári újraindítása után, ahogy az is biztos, hogy a mostani törlési számok csak a hullám elejét jelentik. Szeptemberben 1963 társas vállalkozás szűnt meg, ami még a covid előtti időszak átlagos szintjét sem éri el, csak az elmúlt tizenkét hónap tükrében számít magasnak.

Szüneteltették a felszámolásokat

A kormány a május 28-i rendeletével döntött a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtása keretében a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény (úgynevezett csődtörvény), és a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról. A jogszabálytól eltérést a koronavírus elleni védekezésre tekintettel rendelhette el a kormány, a felhatalmazási törvény alapján. A vártaknak megfelelően a kényszertörlések újraindítása cégtörlési hullámot indított Magyarországon.

Június végéig még biztosan érvényben marad a Palkovics-kontroll

A kényszertörlési eljárások mellett az újonnan induló felszámolási eljárások száma is felfele mozdult az ősz hónapjában. Szeptemberben 420 felszámolási eljárás indult, ami messze meghaladja a nyári hónapok értékeit.

Összességében nézve azonban a felszámolási eljárások száma még nem számít magasnak, ennél jóval magasabb értékeket láthattunk az elmúlt években.

A megszüntetésre irányuló eljárások mellett a végrehajtások is felfele emelkedtek. Szeptember hónapban több mint 5000 társas vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami meghaladja az elmúlt egy év átlagát, és közelít a 2020-as átlagos havi végrehajtási értékekhez. 

Megjelent a legértékesebb családi cégek Forbes-listája – már nem a Mészáros csoport az első

Rekordmagas cégfluktuáció

A cégtörlésekkel párhuzamosan az újonnan induló vállalkozások száma is emelkedett szeptemberben. Egy hónap alatt 3090 új társas vállalkozás került bejegyzésre, ami az idei évben átlagosnak számít, de felette van a 2013-2020 közötti időszak értékeinek. A magas cégalapítási értékek és a magas cégtörlési értékek együttesen rekordmagas cégfluktuációt eredményeznek.

A vállalkozások cserélődési sebessége nagyon magas, a társaságok átlagos alapításkori várható élettartama pedig csökken.

A nagyobb iparágakat tekintve igen erős a fluktuáció az építőiparban, a pénzügyi szektorban és az info-kommunikációs szektorban, míg alacsony fluktuációval rendelkezik a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, vagy éppen az energetikai szektor. Szeptemberben a vendéglátó szektor csak középmezőnyben végzett, pedig ez az ágazat is hagyományosan magas fluktuációval rendelkezik, és az elmúlt években sokszor szerepelt az építőipar mögött második helyen e tekintetben.

A vendéglátósoknak eszük ágában sincs visszatérni a szektorba – munkaerőpiaci körkép

Fotó: Glenn Carstens-Peters / Unsplash

Oszd meg!