Üzlet

Június végéig még biztosan érvényben marad a Palkovics-kontroll

Forbes
2020. december 02. 2 perc olvasás

Eredetileg december 31-ig lett volna szükséges Palkovics László innovációs miniszter jóváhagyása a külföldiek nagyobb cégvásárlásaihoz, egy új törvény most fél évvel kitolja a határidőt.

Jövő júniusig érvényben marad az a szabályozás, ami korlátozza a legtöbb hazai ágazatban a külföldiek nagyobb cégvásárlásait, írja a Telex. A májusban elfogadott rendelet eredetileg idén év végéig kötötte Palkovics László innovációs miniszter jóváhagyásához a nem hazai cégek cégvásárlásait, a járványügyi készültségről szóló törvény most újabb fél évvel tolja ki a határidőt.

Miről szól a szabályozás?

A szabályozás központi eleme, hogy miniszteri jóváhagyás szükséges a 350 millió feletti hazai részesedésszerzésekhez a stratégiai vállalatok esetében. Ezek köre meglehetősen széles, érintett többek között a turizmus, az építőipar, az egészségügy, a nukleáris szektor, a kormányzati létesítmények, a pénzügyi szektor, az élelmiszerágazat, a mezőgazdaság, a védelmi ipar, az energiaszektor, a kommunikációs szektor, a kereskedelmi létesítmények és a vegyi szektor.

Az eredeti rendelet értelmében továbbá Palkovics László beleegyezése szükséges:

  • a stratégiai társaságban bizonyos tulajdoni hányadának átruházásához,
  • tőkeemeléshez,
  • stratégiai társaság átalakulásához, egyesüléséhez, szétváláshoz,
  • átváltoztatható, jegyzési jogot biztosító vagy átváltozó kötvény kibocsátásához,
  • stratégiai társaság részvényén, üzletrészén haszonélvezeti jog alapításához.

A jogszabály célja vélhetően a hazai vállalkozások védelme, ugyanakkor jelentősen le is értékeli a magyar vállalatokat. Jól tükrözi ezt a Forbes idei összeállítása a legértékesebb 100 százalékban magyar kézben lévő privát cégekről, ahol az első tíz helyezett közül is csak ketten voltak képesek növekedésre.

Borítókép: Palkovics László meghallgatása // Budapest, 2020. november 30. / Palkovics László innovációs és technológiai miniszter érkezik meghallgatására az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére az Országházban 2020. november 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt