Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar big data megoldás az afrikai fertőző betegségek ellen

Előrejelezhetőség és nyomon követhetőség – ezekkel a célokkal fogott közös együttműködésbe a Path nevű egészségügyi innovációkkal foglalkozó világszervezet és a budapesti Starschema Kft. A fertőző betegségeket vizsgáló integrált információs rendszer idén ősszel indult, a fejlesztést elsőként Zambiában, Szenegálban és Etiópiában alkalmazzák a malária terjedésének megfigyelésére.

Egyre hatékonyabb eszköznek bizonyul a big data a fertőző betegségek elleni harcban, a hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló
egészségügyi információk összegyűjtése és elemzése nagyobb esélyt kínál a megelőzéshez és jobb feltételeket teremt a gyógyításhoz. Jó példa erre Zambia, ahol 2014 és 2017 között 85 százalékkal sikerült csökkenteni a maláriás megbetegedések számát ezzel a módszerrel, áll a Starschema Kft. sajtóközleményében.

Év elején a cég és a Path egy hasonló elveken alapuló integrált rendszer összeállítása érdekében állt össze.

A cél egy olyan alkalmazás elkészítése volt, ami egy felületen keresztül teszi elérhetővé a különböző fertőző betegségekkel kapcsolatos adatokat, és modern elemzési eszközöket biztosít a feldolgozásukhoz.

A Starschema alapítói: Csillag Péter és Földi Tamás. Fotó: The Orbital Strangers Project / Forbes archív

A Starschema alapítói: Csillag Péter és Földi Tamás. Fotó: The Orbital Strangers Project / Forbes archív

A rendszer alapvetően az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO által létrehozott DHIS2 (District Health Information System) nyitott adatbázis-platformban tárolt információkat használja: orvosi vizsgálatok és kezelések eredményeit, kórképeket, laborleleteket, valamint a páciensek adatait a világ minden tájáról.

Ezeket főként a helyi orvosok és egészségügyi dolgozók rögzítik napi rendszerességgel. A DHIS2 mellett az alkalmazás az egészségügyi létesítményekre (kórházak, rendelők stb.) vonatkozó információkat, térképi adatokat és olyan egyéb adatforrásokat aggregálja, amelyek a PATH elemzéssel foglalkozó szakértőinek munkáját segítik. Ehhez az alkalmazáshoz nyújtott programozói, elemzői és technikai segítséget a Starchema.

1,25 milliárd forintból terjeszkedik tovább külföldön a Netflixnek is adatbányászó magyar cég

Magyar fiatalok algoritmusa mondja meg, hogyan alakul a vércukorszint a következő hat órában

Oszd meg!