Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Diabtrend Havlik

Magyar fiatalok algoritmusa mondja meg, hogyan alakul a vércukorszint a következő hat órában

A Diabtrend ambíciózus szakdolgozatként indult, a startupot alapító ikerpár és öccsük most a Falling Walls Venture verseny berlini döntőjére készülnek. Az alkalmazás egyes típusú cukorbetegeknek segítene azzal, hogy megmondja, hogyan alakul majd a felhasználó vércukorszintje a következő órákban.

„Kicsit olyan ez, mint egy önvezető autó. Ha egyszer elrontod, az nagy hiba. Pedig ezer esetből egyszer lehet, hogy hibázni fogsz.”

Magyarországon körülbelül egymillió cukorbeteg ember él (számuk felnőtt és gyerekkorban is rohamosan nőtt az elmúlt évtizedben), ebből nyolcvanezer az, aki egyes típusú diabéteszes. Ez utóbbi csoportot célozza három fiútestvér, Havlik Marcell, Tamás és Károly startupja, a Diabtrend.

Adná magát, hogy a Havlik-családban valaki diabétesszel érintett legyen, de a három fiú nem ezért állt össze. „Bár annyit olvastam már a cukorbetegségről, hogy néha már azt gondolom, én is az vagyok” – mondja Tamás.

A BME mechatronika szakán tanuló fiút négy éve egy teljes nyárra magába szippantotta néhány netes kurzus, ahol gépi tanuló algoritmusokról tanult. Pár hónappal később már abból TDK-zott, hogy hogyan lehetne genetikus algoritmusokkal vércukorszintet monitorozni, később pedig a szakdolgozatát is ebből a témából írta.

A cukorbetegség mint téma elsősorban mérnöki szempontból volt érdekes Tamás számára.

Tetszett neki, hogy olyan problémán dolgozhat, ahol sok a számszerűsített, pontosan mért adat. „A vércukorszint elvileg leírható egy fiziológiás modellel. Kíváncsi voltam, vissza lehet-e ezt fejteni úgy, hogy a vércukorszint végül kiszámítható legyen” – mondja.

Májusban megnyerték a Blastoff startupverseny döntőjét, a fődíj egy 150 ezer eurós befektetési ajánlat a Power Angelstől / Fotók: Sebestyén László

A szakdolgozat témája az egyetem befejezése után is a fejében maradt, szerette volna befejezni a projektet, ami akkor még csak papíron létezett. A programozónak tanuló Marcell eleinte csak furcsálkodva nézte, ikertestvére mivel tölti a szabadidejét, később aztán ő is beszállt az algoritmus fejlesztésébe.

Cukorbetegeknek szóló naplózó alkalmazásból rengeteg van, de az ő céljuk más volt.

Egy olyan algoritmust akartak kifejleszteni, ami képes arra, hogy egy cukorbeteg különböző adatainak (aktuális vércukorszint, az elfogyasztott szénhidrát mennyisége, inzulinbevitel) felhasználásával személyre szabott előrejelzést tudjanak készíteni arról, hogy hogyan alakul majd az illető vércukorszintje a következő hat órában.

„Vércukor-előrejelző alkalmazásból kevés van. Olyan, ami megpróbál tanácsokat adni, abból már több létezik, ezt viszont sosem értettük: hogyan tudsz tanácsot adni addig, amíg nem érted, hogy hogyan működik az adott ember?” – mondja Marcell, majd Tamás veszi át a szót: „A legtöbben általánosságban beszélnek, például hogy aki cukorbeteg, az ne egyen fagyit, vagy mondjuk csak havonta egyszer, pedig lehet, hogy lenne rá módja. Mindenki más, lehetetlen általánosítani. Egy modell nem illik rá mindenkire.”

Nem az a cél, hogy ne kelljen vércukrot mérni

Azt, hogy egy diabéteszesnek éppen milyen a vércukorszintje, persze bármikor megmondja egy vércukorszintmérő, de a számok alakulását annyi minden befolyásolhatja egyszerre, hogy még sok évnyi tapasztalattal is nehéz „megjósolnia” őket egy átlag embernek. Ez pedig gyakran vezet a vártnál jóval magasabb vagy alacsonyabb szinthez.

„Jelenleg ez a bináris terápia működik, hogy a szénhidrát növeli a vércukrot, az inzulin meg csökkenti. A valóságban viszont ez egy sokkal összetettebb folyamat, és a cukorbetegek is látják, hogy ez nem működik” – mondja Tamás.

A Diabtrend lényege, hogy ezeket a folyamatos eltéréseket korrigálja. Az appnak két napig van szüksége intenzívebb adatbevitelre, utána napi néhány vércukorszint-mérésből képes előre jelezni, hogy a következő hat órában hogyan alakul majd a felhasználó vércukorszintje. Az app használatával a felhasználó a vércukorszint-méréseket nem hagyhatja el, de a cél nem is ez, hanem az, hogy az illető jobban tudjon előre tervezni azáltal, hogy előre látja vércukorszintjének alakulását.

A projektbe az ikrek öccse, a SOTE-n most negyedéves Karesz körülbelül két éve szállt be, őt azzal bízták meg, hogy naprakész infókat szállítson a diabéteszről szóló kutatásokból. Ő szokta képviselni a startupot a különböző versenyeken, és ő biztosítja a kapcsolattartást az orvosokkal is. „Kevés orvos van, aki érti, ami az informatika terén zajlik. Karesznek már elmagyaráztunk mindent, jól belelát abba, amit csinálunk, pontosan tudja, hogy milyen formában kell az információt összegyűjtenie számunkra.”

Havlik Tamás és Marcell ikertestvérek, és öccsük Károly, belőle sem hiányzott az ambíció, már a 14. születésnapjára anatómiakönyvet kért

A Miutcánkhoz hasonlóan a Diabtrend is a Demolából, a BME-n működő nyílt innovációs laborból indult. „Amikor a fiúk elkezdték a munkát, még gyerekcipőben járt a terület, azóta már többen foglalkoznak vércukorszint-előrejelzéssel – mondja Bacsa László, a Demola Budapest vezetője. – Az ötletet lehet kopizni, de a lényeg úgyis a tanuló algoritmusban van, abban, hogy képesek-e ezt az algoritmust egy jól működő szolgáltatássá alakítani. Azt, hogy az egyébként elég kemény egészségügyi piacon ki lesz majd sikeres, a jó kapcsolatrendszer mellett ez fogja eldönteni.”

A kapkodás sok startup ismérve, a Havlik-testvérek viszont nem sietnek el semmit. „Nekünk is mondták, hogy menjünk egyből a piacra, de mi egészségügyi startup vagyunk.

Egészségügyi startupként pedig nem dobhatsz ki csak úgy random programokat. Ha úgy látjuk, hogy még kell fejlesztenünk, akkor fejlesztünk. Ha még fél év, akkor fél év” – magyarázza Marcell.

„Alapvetően mindenben van egy kis hiba, az adatokban is. Az előrejelzés így is pontosabb lesz, mintha egy ember próbálná megmondani, de míg ez utóbbi esetben te vagy az, aki hibázni tud, egy app használatakor nem rajtad múlik a dolog. Az pedig nem jó érzés, amikor úgy kerülsz bajba, hogy nem tehetsz róla” – mondja ikertestvére.

Sokat most már azonban nem várnak, szeptemberben lesz egy újabb béta-tesztjük, november 9-én részt vesznek a berlini Falling Walls döntőjén (a nemzeti fordulót júniusban nyerték meg), november 14-én, a cukorbetegség világnapján szeretnének debütálni az appal. Most az utolsó simítások vannak hátra, a legnagyobb kihívás jelenleg az, hogy pontosabban le tudják fedni a cukorgörbe alakulását az éjszakai órákban. Első körben az egyes típusú cukorbetegséggel küzdőket célozzák, később szeretnék kiterjeszteni az alkalmazást a kettes típussal élőkre is.

A Diabtrend AI Analytics Kft.-t tavaly decemberben alapították meg. Ha a saját munkájukat nem számítják, egyelőre körülbelül 2 millió forintot fektettek a projektbe. Igyekeznek mindent maguk intézni, csak arra költöttek pénzt, amire tényleg muszáj volt: orvosi eszközökre, könyvelésre, jogi segítségre.

„A legtöbb ember úgy gondolkozik, hogy ha valamit le kéne fejleszteni, akkor keres hozzá embereket – mondja Marci. – Pedig ha vagytok hárman-négyen egy csapatban, az már bőven jó. Egy év alatt mindent meg lehet tanulni.”

 


48 óra, egy rakat magyar informatikus, egy közgazdász és egy jogász: így kell nemzetközi versenyt nyerni

Oszd meg!