Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Martha Dominguez de Goudeia // Unsplash

Bevásárolt a legnagyobb román magánkórház Magyarországon, és ez még csak a kezdet

Románia legnagyobb privát egészségügyi szolgáltatója vásárolt be Magyarországon, többségi részesedést vett a Rózsakert Medical Centerben. Az üzlet fontos mérföldkő a régió magánegészségügyi piacán: amellett, hogy nő a szektor, mint a bolondgomba, a konszolidáció már régiós szintre emelkedett a nagy szereplők között.

Pezseg a magánegészségügyi piac az egész kelet-közép-európai régióban, egyre több a felvásárlás a szektorban, és nem is feltétlenül a nyugati cégek terjeszkednek a keletre, hanem a régió megerősödött szereplői kacsintgatnak a szomszédba – mesélték a Forbes-nak a Deloitte vezető tranzakciós tanácsadói, Seres Béla és Bíró Balázs, amikor leültünk velük interjúzni a régió felvásárlási trendjeiről a februári számban.

Alig, hogy megjelent a magazin, már kaptuk is a hírt az év első nagyobb üzletéről:

a Rózsakert Medical Centert üzemeltető cég, az RMC Property Kft. 51 százalékát eladták a tulajdonosok a Medlife LA-nak.

A Rózsakert egyike a 20 legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatónak a magyar piacon: a járóbeteg-ellátó leánycég, az RMC Medical Zrt. árbevétele 2017-ben alulról súrolja az 1 milliárd forintot, míg a fogorvosi szolgáltató forgalma 118 millió forint. A fennmaradó 49 százalék továbbra is a korábbi tulajdonosoknál marad. A Medlife bevásárlása és magyarországi piacra lépése a régiós terjeszkedés első lépcsőjét jelenti, a stratégiai cél a további akvizíciókon keresztüli bővülés és az intenzív növekedés.

Konszolidálódik a régió

A magánegészségügy az egyik legnagyobb biznisz most az egész régióban: a szóban forgó Medlife bevétele 20 százalékkal nő évente, az RMC pedig közel duplázta 2016-ról 2017-re a forgalmát. A növekedésnek fundamentális okai vannak: egyrészről adott a demográfiai helyzet – öregszik a társadalom –, másik oldalon pedig tempósan nőnek a bérek, egyre nagyobb elkölthető jövedelme van az embereknek, aminek egy növekvő részét fogják egészségre költeni. Főleg, ha az állami társadalombiztosítási rendszer szolgáltatásával kevesen elégedettek, és többen tehetik meg, hogy alternatívák után nézzenek. Nem véletlenül mondta Csányi Sándor is, hogy ez lehet az előttünk álló évek nagy biznisze.

Csányi szerint ez lesz a következő évszázad nagy üzlete

A felfutás mellett ugyanakkor elkerülhetetlen a konszolidáció: Leitner György, a 2018. februári Forbes magazinban közölt véleménycikket, amelyben azt írta: a piac fordulóponthoz érkezett.

„Több tőkeerős befektető is megjelent a szektorban, különösen a magánkórházak között, aminek következtében el fog kezdődni az elkerülhetetlen és a betegek szempontjából kívánatos koncentráció.”

Hogy csak az elmúlt időszak fontosabb tranzakcióit említsük:

  • a piacvezető Affidea megvette a negyedik legnagyobb Főnix Medical Centert 2018. februárban,
  • a Róbert Károly Magánkórháznak új tulajdonosa lett, miután a MedAlliance Holding megvásárolta Lantos Csaba nagybefektető többségi üzletrészét,
  • új, mozgásszervi és ortopédiai műtétekre specializálódott magánkórház nyitott, az Emineo Egészségügyi Központ,
  • és kicsit korábban, 2017-ben Csányi Sándor megvásárolta a Budai Egészségközpont 60 százalékát.

Ebbe a trendbe illeszkedik a MedLife-Rózsakert deal, amihez hasonló üzletekre lehet számítani a jövőben is, mivel a felvásárlási és befektetési kedv nem fog lankadni a régióban, sőt. Seres szerint

„logikusan a magánegészségügy az, ahol rendre jó dealeket tudtak csinálni, nagy növekedéssel és exitekkel. És továbbra is nagy benne a potenciál.”

Románia egy lépéssel előttünk

A román magánegészségügyi szektor egy lépéssel a magyar előtt jár a fejlődésben Seres Béla szerint, és ennek egyszerű oka van:

minél alacsonyabb színvonalú az állami egészségügy, annál gyorsabban fejlődik a privát egészségügyi szolgáltatások piaca.

A MedLife Románia a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója: árbevétele az utolsó lezárt üzleti évben (2017-ben) meghaladta a 41 milliárd forintot, ami egy nagyságrenddel nagyobb, mint a legnagyobb magyar piaci szereplőké. Hálózata 5 millió egyedi felhasználóval rendelkezik, naponta összesen 14-16 ezer beteget fogadnak, amelyek között a kisebb magánrendelőktől a diagnosztikai laborokon át a szakosodott kórházakig a teljes egészségügyi spektrum megtalálható.

Már több mint két évtizede vannak a piacon Romániában, a vállalatot 1996-ban alapította Mihai Marcu, aki az igazgatótanács elnöke is egyben. Részvényeivel a bukaresti tőzsdén kereskednek a prémium kategóriában, piaci kapitalizációja közel 600 millió lej – körülbelül 40 milliárd forint.

Ugyanakkor tőzsdére lépés ellenére jelentős maradt a Marcu család befolyása a cégben: az amúgy matematikus végzettségű és bankár Mihai Marcu 18,6 százalékos tulajdonos, testvére, Nicolae részesedése 13,2 százalék, édesanyjuk, Mihaela-Gabriela Cristescu része pedig 13,8 százalék.

Borítókép: Martha Dominguez de Goudeia // Unsplash

Oszd meg!