Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az első megvette a negyediket: óriástranzakció a magánegészségügyi piacon

Nagy tempóban bővül és konszolidálódik a hazai magánegészségügyi piac. Két év alatt legalább 25 százalékkal több pénzt hagytak a magyar páciensek a magánegészségügyi szolgáltatóknál, és a napokban lezajlott a piac eddigi legnagyobb felvásárlása is.

Kezdjük a friss hírrel: az Affidea Diagnosztikai Kft. megvásárolta a Főnix-Med Zrt.-t és leányvállalatát, a Főnix Medical Center Kft.-t. Leitner György, a holland tulajdonú Affidea Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez az eddigi legnagyobb, szakmai befektető által végrehajtott tranzakció a magyar piacon. Az értékét nem hozták nyilvánosságra a felek, de ha abból indulunk ki, hogy a piac első és negyedik legnagyobb szereplőjéről van szó, akkor ez a minősítés minden bizonnyal megállja a helyét.

A magyarországi magánegészségügyi piac méretére vonatkozóan legfeljebb becslések vannak, a piac jókora szelete – hálapénztől függetlenül is – teljesen átláthatatlan. A forgalom zömét a “kapucsengős lakásrendelők” realizálják, éves szinten legalább 250 milliárd forint hozzájuk folyik be. Mellettük vannak egyre nagyobb méretű szereplők – magánkórházak, magánrendelő komplexumok, diagnosztikai központok – náluk körülbelül további 60-70 milliárd forint landol éves összbevétel címén.

 

Utoljára két évvel ezelőtt néztünk rá a piac legnagyobb szereplőire, akkor a 20 legnagyobb árbevételű cég összesített forgalma (a 2014-es publikus adatokból kiindulva) megközelítette a 27 milliárd forintot. Két évvel később ez a szám már majdnem 34 milliárd forint, több mint 25 százalékos bevételnövekedés, miközben szinte kivétel nélkül mind a húszan nyereséget termelnek.

A képet valamelyest árnyalja, hogy a magánszolgáltatók legtöbbje állami forrást is kap, bevételük egy része az OEP-től származik. A messze legnagyobb forgalmú (2016-ban már 8 milliárdos bevétellel működő) Affidea esetében ez különösen igaz, hiszen az intézmény diagnosztikai szolgáltatásait a közkórházak, állami egészségügyi intézmények éppúgy igénybe veszik, mint a privát betegek, privát szolgáltatók.

Az Affideát 26 évvel ezelőtt Magyarországon alapították, de ma már több név- és tulajdonosváltáson átesve (legutóbb Diagnoscannek hívták) egy 16 országban működő nemzetközi vállalatcsoporttá nőtte ki magát, hollandiai központú anyacéggel, de továbbra is erős magyarországi stratégiai központtal. A Főnix-Med – a negyedik legnagyobb hazai magánszolgáltató – megvételével most több lábra áll Magyarországon: a diagnosztikai szolgáltatás mellett járóbeteg ellátással, különböző szakrendelésekkel bővül a tevékenysége.

Leitner György, az integrált cégcsoport ügyvezetője a februári Forbesban közölt véleménycikket, amelyben azt írja: a piac fordulóponthoz érkezett.

“Több tőkeerős befektető is megjelent a szektorban, különösen a magánkórházak között, aminek következtében el fog kezdődni az elkerülhetetlen és a betegek szempontjából kívánatos koncentráció.”

 

cimlap1802

A magánegészségügyi piacról, reformélelmiszerekkel foglalkozó cégekről bővebben is írtunk a friss Forbesban. A magazin februári lapszámát keresd az újságárusoknál!

 

Oszd meg!