Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A LogMeIn bostoni irodája

Egymilliárd dolláros árbevétellel zárta 2017-et a magyar gyökerű startup

A Logmein a várakozásokon felül zárta a 2017-es pénzügyi évet, és az idei évre is nagyon ambiciózus tervei vannak.

A magyar alapítású, mára globális IT vállalattá vált Logmein közzétette a 2017. december 31-én véget ért pénzügyi év negyedik negyedévi és összesített eredményeit. Nem panaszkodhatnak.

A társaság árbevétele 276 millió dollárt tett ki a tavalyi utolsó egyedévben (a cikkben szereplő eredményeknél mindenhol az amerikai számviteli szabályok szerinti – GAAP – elszámolás szerinti adatok vettük alapul). Ez 93,3 millió dolláros nettó jövedelemmel és 77,5 millió dolláros EBITDA-val (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) párosult, míg a korrigált EBITDA 108,8 millió dollárt tett ki,

ezzel a negyedik negyedévben – csakúgy, mint az év többi részében – túlteljesítették a saját pénzügyi előrejelzéseiket.

Ennek fényében látszanak már a 2017-es, teljes pénzügyi év főbb adatai is. A Logmein árbevétele kis híján elérte az 1 milliárd dolláros határt, összesen 989,8 millió dollárt tett ki,  míg nettó jövedelme (profitja) 99,5 millió dollár volt. A társaság EBITDA-ja 209,5 millió dollár, a korrigált EBITDA-ja 373,3 millió volt. Bill Wagner, a Logmein elnök-vezérigazgatója szerint ezzel sikerült szilárdan megalapoznunk egy jelentős méretű, szolgáltatott szoftvereket kínáló (SaaS) társaság működését.

A korábbi, 2018. február 1-i bejelentésnek megfelelően a Logmein 20%-kal növeli az osztalékát, és 2018. február 28-án

részvényenként 0,30 dollár osztalékot fizetett azoknak a részvényeseinek, akik 2018. február 12-én szerepeltek a részvényesek jegyzékében. A társaságnak jelenleg közel 52,4 millió darab részvénye van forgalomban.

A Logmein arra számít, hogy 2018. első negyedévében árbevétele az utolsó lezárt negyedévhez hasonlóan 276-277 millió dollár között alakul majd. Az EBITDA várhatóan 110-111 millió dollár között lesz, ami az árbevétel körülbelül 40%-a – vagyis meglehetősen magas. A korrigált EBITDA 99-100 millió dollár közé várható. A Logmein erős évet vár: legfeljebb 1,147 milliárd dolláros forgalmat és 395 millió dolláros EBITDA-t remélnek.

A magyar alapítású, bostoni székhelyű Logmein egyike a világ tíz legjelentősebb, tőzsdére bevezetett és szoftvert, mint szolgáltatást kínáló, úgynevezett SaaS vállalatának. A cég – mint ahogy arról korábban beszámoltunk – nemrégiben jelentette be, hogy megállapodást kötött az oremi (Utah állam) központú Jive Communications, vagyis a felhőalapú telefonos megoldások és az egységes kommunikációs piac (Unified Communications-as-a-Service, UCaaS) egyik leggyorsabb ütemben növekedő szereplőjének

felvásárlásáról mintegy 300 millió dollár értékben.

Nem sokkal később a Google hivatalos blogjában jelentette be, hogy 50 millió dollárért megveszi a Xively nevű IoT-platformot (Internet of Things – Dolgok Internete) a Logmeintől. A cég szerint ugródeszka az IoT piacra, ami számításaik szerint 2020-ra 20 milliárd összekapcsolt eszközt jelent majd. A Xively megoldásával felhőalapú, mobilkapcsolattal, okostelefonos alkalmazással működő IoT eszközöket lehet tervezni. A felvásárolt terméket a Google Cloud nevű felhős szolgáltatásukba integrálják, a megállapodás részleteiről itt írtunk.

 

Nyitókép: a LogMeIn bostoni irodája.

Oszd meg!