Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

The Creative Exchange / Unsplash

Közegészségügyi járvány, mégsem teszünk ellene – tippek alváshiányban szenvedőknek

Az alvásmegvonás és a kiégés kéz a kézben járnak együtt. Hiába vagyunk elméletileg tisztában azzal, hogy az alvás segít, hogy jobban teljesítsünk a munkában, valahogy a gyakorlatba átültetni ezt sokkal nehezebb: mindent azonnal el akarunk intézni, akár a javasolt 7–9 óra alvás rovására is.

Fordította: Kemény Márk (gyakornok)

Rachel Montanez karriertanácsadó, a Forbes.com külsős szerzője szerint az alvásmegvonás olyannyira jelentős probléma, hogy az amerikai járványvédelmi központ egyenesen közegészségügyi járványnak nevezi. Montanez összegyűjtött néhány tippet, ami segít orvosolni az alváshiány problémáját.

Sokan azt mondják, hogy nincs elég idejük aludni. Erre megoldást jelenthetnek a következők:

  • A berkeley-i Kaliforniai Egyetem egyik kutatása kimutatta, hogy egy teljes éjszaka alvás nélkül 30 százalékkal növelte a résztvevők szorongás szintjét. Néha azért dolgozunk a kelleténél többet, mert félünk, vagy aggódunk, hogy nem dolgozunk eleget. Ha tudatosítjuk magunkban, hogy mit értünk el eddig, az segíthet elszakadni a munkánktól.
  • Tedd az életed egyszerűbbé, hogy ne légy olyan elfoglalt. Ezzel időt, energiát és elkövetett hibákat is megspórolhatsz. (Ebben többek közt egy karriertanácsadó is segíthet.)
  • Iktass be pihenőket a nap folyamán, és figyelj arra, mit mond a tested. A fáradtság, figyelemzavar és ingerlékenység mind arra próbál ösztökélni, hogy felállj az asztalodtól és pihenj egyet. Minél kevesebb stressznek vagy kitéve nappal, annál kipihentetőbb alvásban lehet részed éjszaka.

Persze nem csak az alvás hosszúsága, a minősége is fontos, például az, hogy milyen gyakran ébredünk fel az éjszaka közepén. Néhány triviálisnak tűnő, mégis fontos tipp az alvás minőségének javítására:

  • Próbálj meg mindig ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni.
  • Kerüld a koffeint és az alkoholt 4-6 órával az alvás előtt.
  • Kapcsold ki a telefonodat és a laptopodat két órával az alvás előtt.
  • Alvás előtt már ne eddz.
  • A hálószobádban ne dolgozz, és ne is vegyenek körül olyan dolgok, amik a munkára emlékeztetnek.
  • A szoba legyen sötét és hűvös.

Szeretnél hajnalban kelni? 4 tipp, hogy könnyebben menjen az átállás

5 tipp, hogy stresszmentesen induljon a reggel

Borítókép:  The Creative Exchange / Unsplash

Oszd meg!