Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Cris Saur / Unsplash

5 tipp, hogy stresszmentesen induljon a reggel

Nem muszáj minden reggel jógázni, futni vagy meditálni ahhoz, hogy nyugodtan induljon a nap, sőt, úgy tűnik, minél kevesebb mindennel kell foglalkoznod ébredés után, annál jobb.

A The Guardian öt tanácsot gyűjtött össze annak kapcsán, hogyan csökkentsük a reggeli rohanással járó stresszt.

1. Készíts elő mindent előző este

Legyen szó a reggeliről, ebédről vagy a másnapi ruhádról, érdemes mindent előre összekészíteni. A The Guardian Vicky Silverthorn „hivatásos szervező” (ilyen is van!) idézi, aki szerint hasznos lehet a legfontosabb dolgainkat a bejárati ajtó mellé kikészíteni, de a kapkodás elkerülésében segíthetnek a post-itekre írt emlékeztetők is.

2. Ne engedj a szundi-gomb csábításának

A szundi a késések melegágya, ráadásul a minőségi alvásnak is búcsút inthetünk, ha minden reggel fél órán át felváltva küszködünk a visszaalvással és az ébresztő elhallgattatásával. Ehelyett célszerű az ébresztőt akkorra beállítani, amikor ténylegesen fel szeretnénk kelni, ha pedig a szundi-gomb tényleg akkora csábítást jelent, tedd a telefont jó messzire az ágytól, hogy mindenképp ki kelljen kászálódnod ahhoz, hogy elhallgattasd. Azoknak, akiknek a telefon hangja túlságosan harsány, a reggeli ébredésben segíthetnek a fénnyel vagy vibrálással működő ébresztők is.

3. Legyen rend

Hasznos, ha minden olyan tárgynak megvan a maga helye, melyek gyakran kellenek az induláshoz, így nem azzal telnek az értékes reggeli percek, hogy feltúrod a lakást a a kulcs, a bukósisak vagy a kutya póráza után. Egyébként is érdemes “a kevesebb néha több” elvet követni: minél kevesebb a felesleges cucc a lakásban, annál egyszerűbb fenntartani a rendet.

4. Készítsd elő a reggelit

Akár otthon, akár útközben, akár a munkahelyeden reggelizel, érdemes ezt is minél előbb előkészíteni. Időnként beleférhet a napba egy-egy bonyolultabb menü, de hosszú távon érdemes minél egyszerűbb reggelikben gondolkodni (a zabkása például már este elkészíthető). Ha a gyerekek elég idősek, őket is érdemes arra buzdítani, hogy elkészítsék a saját reggelijüket.

5. Öt perc off

Sokunk első dolga reggel a telefon után nyúlni, pedig érdemes ébredés után legalább öt percig távol maradni a kütyüktől, és helyette mondjuk meginni egy teát. Silverthornnak például körülbelül ennyi ideig tart, amíg összeszedi magát reggel, és ennyit igazán ki lehet bírni a telefon nyomkodása nélkül. Előre rá lehet készülni az ingázásra is: készíts be egy jó könyvet, egy érdekes podcastet, egy kényelmes cipőt, és hagyj elég időt arra, hogy beérj a munkahelyedre kapkodás nélkül.

Sokat stresszelsz? Használd azt a módszert, ami az elit katonáknak is segít harc közben

5 mini lifehack, amivel érezhetően jobbá teheted a napodat

Borítókép: Cris Saur / Unsplash

Oszd meg!