Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az 1 millió főre jutó halálos áldozatok száma a koronavírus-járványban. Forrás: Covid-19 DAta Explorer, 2021. április 25.

Kínai oltás bárkinek, zuhanó esetszám, világbajnok halálozás, tömött teraszok

Folytatódott a héten a gyors javulás a hazai járványadatokban, de halálozásban ezzel együtt se rosszabb senki a világon Magyarországnál. Mostantól lényegében mindenki napokon belül beoltathatja magát, aki akarja. Heti járványösszefoglaló.

A legoptimistább várakozásokat igazolja a fertőzésszám csökkenése, illetve annak mértéke. A héten több mint 37 százalékkal kevesebb új esetet jelentettek és gyors ütemben folytatódott a kórházban kezeltek, illetve a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek számának csökkenése.

Közeledik az a szint, ahol már minden betegre juthat elég orvos és nővér.

Vagyis: em növeli halálozási rátát az egészségügyi ellátórendszer durva túlterheltsége.  

A heti változások így néztek ki az elmúlt hetekben.

  • Március első hete: +46,3%
  • Március második hete: +34,9%
  • Március harmadik hete: +9,2 %
  • Március negyedik hete: +13,0%
  • Április első hete: -16,3%
  • Április második hete: – 34,4%
  • Április harmadik hete: – 11,2%
  • Friss, a most véget érő hét: – 37,4%

Az aktív esetek száma április 13-án tetőzött 293 ezer beteggel, azóta folyamatosan többen gyógyulnak meg, mint ahány új fertőzöttet jelentenek. A legfrissebb adatokkal a nagyon rossz szintről a rossz szintre sikerült javítani. Az előző heti európai járványtérképen már látszik, hogy Budapest kezdett leghamarabb tisztulni, a friss adatok alapján pedig a jövő héten több megye is átkerülhet a sötétvörös kategóriából a vörösbe. A következő hetek nagy kérdése, hogy a gyors nyitás megakasztja-e a kedvező trendet.

 A halálozások száma is elindult végre lefelé. Március vége óta négy héten át jelentettek 1700-1800 közötti számot, a múlt héten ez 1441-re mérséklődött. Ez azonban még mindig tragikus adat, ezzel is Magyarországon ölte meg a koronavírus lakosságarányosan a legtöbb embert a világon. A héten a teljes járványidőszakot tekintve is élre ugrott a halálozások számában Magyarország. (Egy miniállam, Gibraltár még megelőzi, de valószínűleg pár nap múlva ez is megfordul.)

A héten lelassult az oltások beadásának üteme, de péntekre így is meglett a 3 és fél millió beoltott. Ehhez egyedüli változásként a jól kommunikálható terasznyitás kapcsolódott, sokkal fontosabb változások jönnek viszont négymilliónál, várhatóan május elején. Ezekről csak annyit lehet tudni, amit a miniszterelnök szokásos pénteki rádiós szózatában elmondott, a mozik, színházak, fürdők, állatkeretek és még egy sor szolgáltatás igénybe vétele ez alapján már csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére lesz elérhető.

A jövő héten már bárki beoltathatja magát, aki akarja. Már nem kell várni a háziorvos hívására, mindenki, a regisztrált az oltásra, maga foglalhat időpontot – de csak a kínaira. A kormány tehát megvárta a védettséghez kötött plusz jogosultságok bevezetésével azt, hogy mindenkinek jusson valamilyen vakcina.

A cél nyilvánvaló: a szabad élet lehetőségével az oltás, elsősorban a kínai felé terelni az embereket.

Új fertőzöttek: a svédek és a hollandok előztek

Európában folytatódott a járvány visszaszorulása, harmadik hete jelentettek kevesebb új fertőzöttet. Átalakult a legrosszabb adatokat közlők élbolya. Magyarország végre lekerült a dobogóról, Svédország és Hollandia is megelőzte.

De meghökkentőbb a ciprusi görbe: a szigetország pár hét alatt ugrott a közepes zónából az élre.

Óriási probléma ez nekik, mert újabb teljes szezont bukhatnak el a turizmusból. Az ellenpélda épp Görögország, amely újra tisztul, a szigetvilág egy része újra a sárga zónába javult és a múlt hét óta korlátozás nélkül fogadja az oltott turistákat az unióból.

India: globális probléma lehet az egészségügy összeomlása

Bár a heti összefoglalóinkban eddig európai összevetésben vizsgáltuk a hazai járványtrendet, most már nem mehetünk el az indiai helyzet mellett. Lakosságarányosan a számok még nem tűnnek durvának (lásd a grafikont) , de a felfutás üteme nagyon gyors és már most lényegében összeomlott az egészségügy. Ezért nem látszik a teteje a hullámnak, amely az egész világra veszélyes lehet.

Az USA már be is jelentette, hogy segítséget küld Indiába, de egy valamiből biztosan nem küldenek egy darabot sem: a fel nem használt Astrazeneca-készleteikből

Oszd meg!