Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Az USA azonnali segítséget ajánlott Indiának, de egy valamit biztosan nem ad

Vasárnap bejelentette a Fehér Ház, hogy azonnali segítséget nyújt Indiának, de egy dologról szó sem lehet. Pedig több tízmilliónyi fel nem használt Astrazeneca készlete van. 

Friss hír a témában: 

Biden döntött: 60 millió vakcinát osztanak szét más országok között

Az USA megosztja „erőforrásait és készleteit” a járvány elszabadulása miatt szenvedő Indiával, ahol gyakorlatilag összeomlott az egészségügyi ellátórendszer, olyan súlyosra fordult a járványhelyzet. 

Ahogy heti összefoglalónkban is is írtuk, az Indiában elszabaduló variáns drámaira fordította az addig jól kezelt járványhelyzetet, ennek pedig komoly globális hatása is lehet, a variáns már Európában is megjelent.

Segítség azonnal: tesztek, eszközök, alapanyagok és pénz 

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy segítséget küld az országba. India a világ egyik legnagyobb oltóanyaggyártója, ezért sem mindegy, hogyan alakul a járványhelyzet. Az USA többek között a Covishead (ez az Astrazeneca Indiában gyártott változata) vakcina gyártásához szükséges alapanyagokat, védőfelszereléseket, teszteket és lélegeztetőgépeket küld az országba, ahol már elég oxigén sincs a kórházba kerültek életbentartásához. Az USA jelentős anyagi támogatást is nyújt Indiának a vakcinagyártáshoz, pontos összeget nem közöltek csak annyit, hogy segítségével 2022 végéig 1 milliárd dózis oltóanyagot gyárthatnak majd reményeik szerint. 

35-40 millió vakcinán ülnek, amit nem fognak használni

Ugyanakkor egy dolgot nem küld az USA: vakcinát. Pedig a ritka vérrögképződés miatt nem használják az Astrazeneca-készleteiket, ebből több tízmilliónyi dózis van amerikai raktárakban felhasználatlanul. Némi nyomásra Mexikóba és Kanasába küldtek pár milliót ugyan, de azt egy sajátos kölcsönszerződés keretében.

A Biden-adminisztráció már korábban kifejtette, hogy amíg nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag a felnőtt, amerikai lakosság számára, addig nem fog vakcinákat felajánlani más országoknak. Ez azért is érdekes, mert a Fehér Ház múlt heti közlései alapján a Biontech-Pfizer és a Moderna szállítmányiaval ezt a szintet már el kellett érniük, miközben a Johnson & Johnson vakcinája az USA-ban is újra engedélyt kapott (ennek használatát ugyanazért függesztették fel, mint az Astrazenecáét). 

„35-40 millió Astrazeneca vakcinán ülünk, amit soha nem fogunk felhasználni. Oda -vagy kölcsönadhatnánk Indiának? Esetleg most? Segítene. Rengeteget.” – írta kritikusan Ashish K. Jha, a Brown Egyetem közegészségügyi karának dékánja egy tweetjében. A professzor ugyanakkor üdvözölte, hogy az USA azonnal segítséget ajánlott fel Indiának. 

A WHO egyre inkább sürgeti a világ fejlett országait, hogy készleteiből ajánljon fel a szegényebb országoknak vakcinát. Ha a járványt nem sikerül visszaszorítani az elmaradottabb térségekben, ott újabb variánsok fejlődhetnek ki. Egyelőre kérdéses, hogy az indiai, ún. dupla variáns ellen mennyire hatásosak a piacon lévő vakcinák és a jövőben könnyen mutálódhat úgy a vírus, hogy kijátsza azt a védelmi mechanizmust, amit a jelenlegi vakcinák nyújtanak. 


Oszd meg!