Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kínai állami büntetés után a részvényesek pert akasztanak a kínai Uber nyakába

Nincsenek könnyű napjai a Didinek.

Hétfőn írtunk róla, hogy a kínai hatóság eltüntette a közösségi utazós szolgáltatás, a Didit a különböző alkalmazásmegosztó felületekről, így új felhasználók nem tölthetik le – az eddigiek azonban továbbra is használhatják a Kína mellett Ausztráliában és Latin-Amerikában népszerű appot.

A Kínai Kibertér Adminisztráció szerint a Didi illegálisan gyűjtött és használt fel személyes adatokat. A cég azt ígérte, mihamarabb javítja a hibákat. Mindez napokkal azután történt, hogy a vállalat a New York-i tőzsdére lépett.

Mondjátok, mi van a kínai hatóságokkal

A büntetés miatt a befektetők bizalma is megingott.

Ennek eredménye, hogy több cég keresetet nyújtott be a New York-i és a Los Angeles-i bíróságon a Didi ellen, arra hivatkozva, hogy az nem fedte fel, milyen kiberbiztonságot és törvénysértéseket érintő vitában áll a kínai hatóságokkal.

A keresetben külön megnevezik Will Wei Cheng Didi-ügyvezetőt és más magasabb beosztású cégvezetőt. A keresetet mások mellett a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a JP Morgan Chase jegyzi.

Amerikai sajtóinformációk szerint a kínai hatóságok a tőzsdére lépés előtt arra kérték a Didi, várjon a részvényei eladásával, amíg nem tisztázza a kiberbiztonsági kérdéseket. Arra egyébként a Didi is figyelmeztette a befektetőit, hogy „jogvédelmük az amerikai bíróságokon korlátozott, mert ők a Kajmán-szigeteken vannak bejegyezve”.

Az utóbbi napok botrányai finoman szólva sem tesznek jót a vállalatnak. A részvényei értéke csak kedden húsz százalékkal zuhant az amerikai tőzsdén.

Borítókép: Proyecto Didi / Wikimedia

Oszd meg!