Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Dan Gold // Unsplash

Ez lehet az év legnagyobb kibocsátása: tőzsdére lép a kínai Uber

A kínai közösségi utasszállító cég, a Didi részvényeit a New York-i tőzsdére vezetik be. A vállalat értéke 60 milliárd dollár lehet a közelgő IPO után, de ez kevesebb, mint amire eddig számítottak.

Az alacsonyabb értékeltséget az okozhatja, hogy időközben romlottak a cég növekedési kilátásai, a kínai techcégek egyre szigorúbb szabályozásokkal néznek szembe, és az ország piacfelügyelete trösztellenes vizsgálatot indított a Didi ellen – írja a Reuters.

A mostani vizsgálat során azt nézik meg, hogy a közösségi utasszállító tisztességtelenül kiszorította-e a kisebb versenytársait és hogy elég átlátható-e a cég árképzési mechanizmusa.

A Didi szerdára tervezi a New York-i tőzsdén (NYSE) való kereskedés megkezdését.

A cég IPO-ja lesz a legnagyobb kínai tőzsdei kibocsátás azóta, hogy az Alibaba 2014-ben 25 milliárd forrást vont be, egyben ez lehet 2021-ben a legnagyobb kibocsátás az Egyesült Államokban.

A közösségi utasszállító mögött Ázsia legnagyobb technológiai befektetési cégei állnak, köztük a Softbank, az Alibaba és a Tencent.

A cég összesen 16 országban 493 millió aktív felhasználóval működik jelenleg.

A Didi vezérigazgatója, Cheng Wei tavalyi nyilatkozata alapján a céljuk az, hogy a cég 2022-re világszerte 800 millió havi aktív felhasználóval rendelkezzen, és napi 100 millió fuvart teljesítsen.

Borítókép: Dan Gold // Unsplash
Oszd meg!