Fotó: Megállapodtak. Lélfai Koppány (BB), Vida József (Takarékbank), Balog Ádám (MKB).
Üzlet

Kihívót kap Csányi: a Budapest Bank csatlakozik az MKB-Takarék pároshoz

Forbes
2020. május 26. 7 perc olvasás

Bejelentették, amit eddig is pletykáltak a piacon: a három bank összeolvadásával hoznának létre egy óriásbankot, a Budapest Bank vizsgálja az összeolvadás lehetőségét, és csatlakozott a Takarékbank és az MKB múlt héten megkötött megállapodásához.

A Budapest Bank Zrt. csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. között létrejött stratégiai együttműködéshez, amelyben a szakértők egy új, meghatározó piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő – tájékoztatták az érintettek a Forbes.hu szerkesztőségét.

Megállapodtak. Lélfai Koppány (BB), Vida József (Takarékbank), Balog Ádám (MKB).

A hazai bankfiókhálózat fele kerülne egy kézbe

A Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank összesen csaknem 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, országosan, a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtetnek.

Együttes mérlegfőösszegük megközelíti az 5800 milliárd forintot, amivel messze az ország második legnagyobb bankcsoportjává válhatnak.

A ma aláírt szándéknyilatkozat szerint a pénzintézetek a Magyar Bankholding Zrt.-t három egyenlő tulajdonrésszel alapítják meg.

Ha összejön, az új gigabank komoly ellenfele lesz a Csányi-féle OTP Banknak.

Mit hoz a közösbe a Budapest Bank?

A Budapest Bank jelentős lakossági, mikro- és kkv-portfóliója jól illeszkedik a Takarék Csoport és az MKB Csoport ügyfélköréhez, mindenekelőtt a lakossági személyi kölcsönök, hitelkártyák, áruhitelek és gépjármű lízing terén elfoglalt piaci pozíciója, valamint a mikro- és kkv-szektorra szabott standard hitelei révén erősítheti a stratégiai együttműködést.

A bankok közös közleményükben azt írják, még a gazdaság újraindítása miatt is szerencsés, hogy összeállnak.

A Budapest Bank csatlakozásával nagyobb piaci jelenlét és versenyképesebb fellépés lehetősége nyílhat meg a résztvevők számára, ami jobban szolgálhatja a gazdaságpolitikai célokat és a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesést követő talpra állást.

Tavaly a vállalati üzletágnak is kiváló éve volt

„A Budapest Bank több mint három évtizede a hazai bankszektor stabil, válságálló pénzintézete, amit jól mutat, hogy folyamatosan nyereségesen és prudensen működik, a kulcsterületeken pedig évek óta piac feletti növekedést ér el. Mindezt kiváló minőségű vállalati és lakossági portfóliónknak köszönhetjük, így tavaly a bank vállalati üzletága története legjobb eredményét érte el, lakossági üzletága pedig szintén kiemelkedően sikeres volt mind az állomány, mind az új hitelkihelyezés tekintetében. Emellett mi rendelkezünk hazánk egyik legnagyobb, mintegy 800 főt foglalkoztató Szolgáltató Központjával Békéscsabán, amely nem csak a Budapest Bank, hanem más piaci szereplők igényeit is ki tudja szolgálni. Ezen erősségeink, kollégáink kiemelkedő szakértelme, valamint a piacon is elismert, ügyfélközpontú működésünk egyaránt kiválóan egészítheti ki a másik két bank üzleti fókuszait” – mondta dr. Lélfai Koppány, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója.

Az együttműködésben rejlő piaci lehetőségek kiaknázása révén a három csoport a bankpiac egészében erősítheti pozícióját és stabil országos jelenlétét, dinamikusan bővítheti ügyfélkörét, állományait, digitális fejlesztéseiket racionalizálhatják, és az eddiginél is versenyképesebb ajánlatokat nyújthatnak partereinknek. Részleges vagy teljes cégjogi egyesülésük esetén jelentősen nőhet a bankcsoport versenyképessége, növekedési és profittermelő képessége, a magyar gazdaság újraindításában való szerepvállalása, valamint a külföldi terjeszkedési lehetősége.

Vida József: a vidéktől a fővárosig erős lehet ez a bank

„Stratégiai együttműködésünk igen kedvező az ügyfeleink számára, akik a három bank legjobb megoldásait kaphatják meg. A részleges vagy teljes fúzióval egy olyan bankcsoport létrehozásának lehetősége nyílik meg előttünk, amely egyszerre erős vidéken, a városokban és a fővárosban, a lakossági, és az összes vállalati ügyfélszegmensben, az összes szolgáltatói és termelői szférában, beleértve a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is. Egyesíthetjük erőnket a speciális igényekre szabott lakossági és vállalati hiteltermékekben, a private banking, a treasury és a lízing terén, a SZÉP-kártya, valamint az állami támogatások kiközvetítésében is” – nyilatkozta Vida József, a Magyar Bankholding Zrt. leendő vezérigazgatója, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója (a bankvezér a Forbes-listára tavaly került fel, a 41. leggazdagabb magyar).

Az MNB is örülni fog

Mint írják, a stratégiai együttműködés kiterjesztése egyaránt szolgálja az érintett pénzintézetek ügyfeleinek és tulajdonosainak érdekeit, növeli a bankok piaci értékét, továbbá megfelel a globális trendeknek és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) konszolidációs elvárásainak.

A hazai tulajdonú pénzintézeti csoportok egyesülése a magyar gazdaság egésze számára is jelentős előnyökkel jár. Tovább erősödhet a magyar tulajdon a bankrendszerben, az új, tőkeerős, piacvezető, univerzális bankcsoport nehezebb piaci körülmények között is eredményesen tud működni, amivel stabilitást és kiszámítható likviditást biztosít a magyar gazdaság számára.

Balogh Ádám: az állam jó gazda volt

„A Budapest Bank az állami tulajdonban töltött időszakában is magas színvonalú, tiszteletreméltó munkát végzett. Kiszámítható működés, korrekt üzleti magatartás jellemzi és egyes szakmai területeken – országos pénzintézeti összehasonlításban is – kifejezetten erős teljesítményre képes. A Budapest Bank számos olyan szakmai tapasztalattal, tudással és termékkel rendelkezik, amelyek egy nagyobb partnerség számára is közös alapot jelenthetnek a továbblépésre” – mondta dr Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

A Budapest Bank az amerikai GE tulajdonában volt, a magyar állam 700 millió dollárért vásárolta ki, és vállalta az Európai Bizottság irányába, hogy újra privatizálja majd a pénzintézetet. Erre tavaly írtak ki pályázatot, amire más piaci szereplők mellett a Takarékbank és az MKB is jelentkezett. A 2015-ben kifizetett 700 millió dolláros vételárat akkor sokallották a szakértők, ha az állam nem akar bukni a vételen, mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki vinni akarja a BB-t. Az MKB amúgy szintén állami gyámság után került magánkézbe: kevésbé átlátható módon landolt végül kormányözeli üzletemberek kezében, abban ma is érdekelt Mészáros Lőrinc.


A társaság leendő elnök-vezérigazgatója Vida József, az Igazgatóság tagjai dr. Balog Ádám, dr. Lélfai Koppány, dr. Bencze András, dr. Tajthy Attila és Vida József. Az együttműködés konkrét formájáról, a pénzintézetek esetleges – részleges vagy teljes – fúziójáról csak később, neves nemzetközi tanácsadók bevonásával végzett vizsgálatok és egyeztetések nyomán születik döntés.