Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vida József és Balog Ádám

Holding társaságot alapít az MTB és az MKB, közösen Magyarország második legnagyobb bankcsoportja lehetnek

Közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB), amelybe a két pénzintézet egyenlő tulajdonrésszel lép be. A magyar bankszektor második legnagyobb mérlegfőösszegű bankcsoportja jöhet létre.

A Magyar Bankholding Zrt. feladata nemzetközi tanácsadók bevonásával megvizsgálni és előkészíteni egy új, jelentős piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét, a bankok közti szinergiák, valamint az együttműködésükben rejlő jelentős működési és költségoptimalizálási potenciál kiaknázásával. A Takarékbank és az MKB összesen 1,3 millió fős ügyfélbázissal, 840 bankfiókkal, 4300 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 2600 milliárd forintos hitelállománnyal és 3100 milliárd forintos betétállománnyal Magyarország második legnagyobb szereplője lehet, tudatta a Forbes szerkesztőségével a Takarék Csoport sajtóügynöksége.

A két pénzintézeti ügyfélköre, szolgáltatásai és üzleti fókusza is eltér. A Takarék Csoportot főként kisvárosi és kistelepülési lakossági, agrár- és mikro-, illetve kkv vállalati ügyfelek, önkormányzati kapcsolatok jellemzik, az MKB-t városi affluens ügyfélkör, valamint privátbanki, nagyvállalati és lízing portfólió.

Mint közleményükben írják, a Takarék Csoport vidéki lefedettségéhez, kiterjedt fiók- és ATM-hálózatához illeszkedik az MKB kiemelt budapesti helyszíneken található fiókhálózata. Hozzáteszik azt is, a hazai tulajdonú Takarék Csoport és az MKB Bank együttműködése a magyar gazdaság egésze számára jelentős előnyökkel járhat.

A szándéknyilatkozat szerint a két bank Magyar Bankholding Zrt. néven közös pénzügyi holding társaságot hoz létre egyenlő tulajdonrésszel.

A társaság leendő vezérigazgatója Vida József, az MTB Zrt. (a Takarék Csoport központi bankja) elnök-vezérigazgatója, az Igazgatóság első tagjai dr. Balog Ádám, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Bencze András, valamint Vida József. A felek az alapítási engedély iránti kérelmet 2020. május végén nyújtják be a Magyar Nemzeti Bankhoz. A felek vizsgálják az MKB Bank Nyrt.-nek a hitelintézeti integrációba történő belépését is.

Az együttműködés konkrét formájáról, a pénzintézetek esetleges – részleges vagy teljes – fúziójáról csak később, neves nemzetközi tanácsadók bevonásával végzett vizsgálatok és egyeztetések nyomán születik döntés.

A borítóképen: Vida József és Balog Ádám
Oszd meg!