Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jeff Bezos az első, Csányi Sándor az 1730. leggazdagabb a világon

Még év elején sem utalt semmi arra, hogy a globális Forbes-lista idén se hozna újabb rekordokat, a koronavírus-járvány azonban mindent megváltoztatott. A részvénypiacok megszenvedték az országok bezárkózását, iparágak leállását. A világ leggazdagabbjainak lajstromán idén 2095 dollármilliárdos szerepel, 58 névvel kevesebb, mint tavaly – az amerikai Forbes március 18-án zárta le a becsléseket. Március elejéhez képest 226 dollármilliárdos hullott ki a listáról, így járt Mészáros Lőrinc is, akinek tőzsdei vagyona komolyan megcsappant a járvány okozta gazdasági sokkban. Csányi Sándor viszont tartja pozícióját, a magyar szerkesztőség becslését elfogadva, ő még mindig tagja a globális elitklubnak az amerikai Forbes szerint.

A most listára került milliárdosok több mint fele (51%) szegényebb, mint egy évvel ezelőtt, ilyet is régen láttunk. Az összesített vagyonuk 8 billió dollár, ami 700 milliárdos csökkenés 2019-hez képest.

Jeff Bezos az egymást követő harmadik évben végzett az élen 113 milliárd dolláros vagyonnal, annak ellenére, hogy a feleségével történt válása rendezéseként átadott egy 36 milliárd dollár értékű Amazon-részvénycsomagot MacKenzie Bezosnak. Exfelesége férjével ellentétben azonnal csatlakozott a Giving Pledge jótékonysági kezdeményezéshez, vállalva, hogy vagyona legalább felét jótékony célra fordítja.

Jeff Bezos

A világjárvány kellős közepén Bezos e-kereskedelmi óriása szintén a figyelem középpontjába került: kielégítve a hirtelen megnőtt vevői igényeket az Amazon összesen 100 ezer főt akar felvenni (teljes- vagy részmunkaidőben).

A Microsoft-alapító Bill Gates továbbra is a második, sokat idézik most egy öt évvel ezelőtti előadását, ami arról szólt, hogy a világ nincs felkészülve egy világjárvány kezelésére, ami minden bizonnyal be fog következni.

Őt követi a luxusmágnás, Bernard Arnault, a Moët Hennessy-Louis Vuitton (MHLV) csoport feje, a leggazdagabb európai. Először taszította le a dobogóról és előzte meg az omahai bölcset, Warren Buffett befektetőt. A leggazdagabb nő a listán 54,4 milliárd dollárral a Walmart-örökös Alice Walton. Összesen 241 nő van a listán, közülük heten olyanok, akik valamely családtagjukkal osztoznak a vagyonukon.

Bernard Arnault, az LVMH luxuscégcsoport vezére és résztulajdonosa. Fotó: Jeremy Barande // Wikimedia Commons
Bernard Arnault, az LVMH luxuscégcsoport vezére és résztulajdonosa. Fotó: Jeremy Barande // Wikimedia Commons

A tavalyi listáról 267 olyan név van, amit idén hiába keresnénk (közülük 21-en elhunytak): a legnagyobb buktát egyértelműen a WeWork közösségi irodahálózat alapítója, Adam Neumann mutatta be. 278-an debütálnak idén: a koronavírus-járvány miatt felpörgő távmunka a Zoom-alapító Eric Yuan-t a leggazdagabbak közé repítette. A cég árfolyama ugyan nagyot ugrott, kérdés mit kezd majd a szolgáltatás biztonsága miatti aggodalmakkal.

Magyarországról ketten szerepeltek a globális listában, de az Opus Global árfolyamának folyamatos esése miatt Mészáros Lőrinc kiesett az elitklubból március közepén.

Csányi Sándor – mivel a kimutatható vagyonából sokkal kisebb a részvénykitettség, mint Mészáros esetében – tartja pozícióját a dollármilliárdosok között, az OTP-vezér az 1730. helyen szerepel 1,2 milliárd dolláros becsült vagyonnal.

A leggazdagabb magyar száramzású a listán Thomas Peterffy, aki a 14,3 milliár dolláros vagyonnal a 73. leggazdagabb ember a világon.

Thomas Peterffy

A VILÁG 10 LEGGAZDAGABB EMBERE – FORBES GLOBÁLIS LISTA 2020

  1. Jeff Bezos (Amazon) – 113 milliárd dollár
  2. Bill Gates (Microsoft) – 98 milliárd dollár
  3. Bernard Arnault és családja (HMLV) – 76 milliárd dollár
  4. Warren Buffett (Berkshire Hathaway) – 67,5 milliárd dollár
  5. Larry Ellison (Oracle) – 59 milliárd dollár
  6. Amancio Ortega (Inditex) – 55,1 milliárd dollár
  7. Mark Zuckerberg (Facebook) – 54,7 milliárd dollár
  8. Jim Walton (Walmart) – 54,6 milliárd dollár
  9. Alice Walton (Walmart) – 54,4 milliárd dollár
  10. Rob Walton (Walmart) – 54,1 milliárd dollár

A teljes globális lista itt érhető el.

Borítókép: The Orbital Strangers Project

Oszd meg!