Karikó Katalin, a Biontech alelnöke a Brain Bar podcast stódiójában Budapesten.
Fotó: Karikó Katalin, a Biontech alelnöke a Brain Bar podcast stódiójában Budapesten.
rövid hír

A L’Oréaltól és az UNESCO-tól kapott nemzetközi elismerést Karikó Katalin

Forbes
2021. október 01. 3 perc olvasás

358 kutatónőt jelöltek A nőkért és a tudományért díjra, az mRNS-vakcinatechnológia úttörője lett az öt nemzetközi díjazott egyike, ezzel tovább gyarapítva munkájáért kapott elismeréseinek listáját.

A UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) és a francia kozmetikai vállalat, a L’Oréal a Forbes.hu-hoz eljuttatott közlemény alapján szeptember 30-án, Párizsban díjazta Karikó Katalint a 2022-es „A nőkért és a tudományért” nemzetközi díjjal élet- és anyagtudományok kategóriában. Öt régió egy-egy díjazottját mutatták be, Karikó észak-amerikai színekben lett díjazva.

Az indoklás szerint az elismerést „az úttörő mRNA-technológia kidolgozásáért kapja, amely elengedhetetlennek bizonyult a COVID-19 elleni vakcinák gyártásában. A munkája megnyitotta az utat az olyan komplex betegségek, mint a rák, a szívelégtelenség, a stroke, a vérszegénység és az autoimmun betegségek jövőbeli terápiái előtt.”

A további díjazottak:

  • Latin-Amerika és a Karib-térség: Maria Guadalupe Guzmán Tirado professzor, a dengue betegség átfogóbb megértése és megelőzése érdekében végzett úttörő munkájáért;
  • Ázsia és a csendes-óceáni térség: Hailan Hu professzor, az idegtudományok terén tett jelentős felfedezéseiért, különösen a depresszióval kapcsolatos kutatásaiért;
  • Afrika és az arab államok: Agnès Binagwaho professzor, a ruandai egészségügyi rendszer érezhető javulásához való figyelemre méltó hozzájárulásáért;
  • Európa: Ángela Nieto professzor, az embrionális fejlődés molekuláris alapjaival kapcsolatos alapvető felfedezéseiért.

A L’Oréal Alapítvány és az UNESCO közös programját 1998-ban hozták létre, keretein belül 122 díjazottat és 3800-nál is több fiatal tudóst, doktoranduszt és posztdoktori ösztöndíjast támogattak és tüntettek ki a világ több mint 110 országában.

Üvegplafon, Nobel-díj

Ahogy UNESCO júniusban közzétett legfrissebb tudományos jelentése szerint a tudományos pályán dolgozó nők száma ugyan növekszik, és világszerte a kutatók több mint 33 százalékát nők teszik ki, ez a fejlődés még mindig lassú. A kutatások terén ugyanis továbbra is létezik az üvegplafon: Európában a tudományos felsővezetői pozíciók 86 százalékát férfiak töltik be, és a tudományos Nobel-díjak kevesebb mint négy százalékát ítélték oda nőknek.

Karikó Katalin hamarosan a legrangosabb tudományos elismerésben is részesülhet. Jövő héten derül ki ugyanis, hogy kiket jelölnek az idei Nobel-díjakra. Richard Dawkins világhírű evolúcióbiológus már tavaly év végén azt követelte a tudományos közösségtől, hogy Karikó kapja az orvosi Nobelt.

Borítókép: Brain Bar