Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brit evolúcióbiológus Karikó Katalinról: Adjatok ennek a nőnek Nobel-díjat!

„Give this woman a Nobel Prize”, azaz „Adjatok ennek a nőnek Nobel-díjat!” – ezzel a szöveggel osztotta meg a Wired tudományos weboldal egy cikkét brit Richard Dawkins evolúcióbiológus, adta hírül a 444.hu. A Twitter-posztban forgó nő nem más, mint a magyar Karikó Katalin, a német Biontech alelnöke, akinek Drew Weismann-nal közös szabadalmát felhasználva dolgozta ki vakcináját a Pfizer-Biontech.

A Pfizer-Biontech vakcina abban különbözik a többi típusú vakcinától, hogy nem DNS-alapú, ehelyett a módosított, hírvivő RNS (mRNS) szerepére épül. A szervezetünkben a géneket alkotó DNS-szakaszoktól az mRNS szállítja az információt arról, hogy milyen fehérjét kell a sejteknek elkészíteniük. A kódot az RNS-molekulát felépítő négyféle nukleotid sorrendje adja. Az elmúlt évtizedek kutatásaiból kiderült: a különböző vírusfertőzések ellen védelmet nyújthat az emberbe injekciózott megfelelő, szintetikusan előállított mRNS is. A szintetikus mRNS alapján a sejtek elkészítik a testidegen vírusfehérje megfelelő szakaszát, majd arra reagálva azt az ellenanyagot, amivel a szervezet képes leküzdeni magát a vírust, ha találkozik vele.

A Karikó–Weismann felfedezés csak publikálása utána jópár évvel kapta meg a neki járó elismerést – erről bővebben szintén a Next tudományos különszámunkban írtunk júniusban.

Borítókép: Karikó Katalin, a koronavírus-vakcinát (is) fejlesztő biotechnológiai cég, a Biontech alelnöke. Fotó: Biontech

Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."