Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Járvány: már érződik, hogy óvatosabbak lettünk, de a következő két hét nagyon fontos lesz

Újabb közepes városnyi embernél mutattak ki a héten koronavírus-fertőzést, 50 474 minta lett pozitív Magyarországon. A növekedési ütem még mindig nagyon magas, 35 százalékos és továbbra is csak Észtországban és Csehországban rosszabb a helyet a lakosságarányos új fertőzések számát tekintve. Heti járványhelyzet összefoglaló.   

Azon a héten vagyunk túl, amelyről könnyen megjósolható volt, hogy csökkenő ütemben, de tovább fog nőni a fertőzésszám. Már érződik az, hogy az emberek óvatosabbá váltak, de a hétfőtől életbe lépett korlátozó intézkedések hatása leghamarabb jövő héten látszik. Sajnos csak csekély mértékben csökkent a növekedési ütem, így néznek ki az elmúlt hetek.

  • Február második hete: 11,2%
  • Február harmadik hete: 23,3%
  • Február negyedik hete: 41,6%
  • Március első hete: 64,3%
  • Március második hete: 46,3%
  • Friss, március harmadik hete: 34,9%

Az előző heti adatok összesítése alapján készült négyfokozatú európai járványtérképen már az előző heti adatok összesítése alapján az egész ország a legfertőzöttebb, sötétvörös kategóriába került.

Lényegében biztossá vált, hogy a friss korlátozások visszavonása fel sem merülhet két hét után, a kérdés inkább az, hogy a jelenlegi intézkedésekkel mikor tetőzik a harmadik hullám és el tud-e egyáltalán indulni gyors csökkenés. Ha a brit variáns által sújtott országok példáiból indulunk ki, még kedvező forgatókönyv esetén is inkább hónapokra lehetünk a komolyabb lazítástól, mint hetekre. Persze a magyar járványkezelés eddig is extrém laza volt, a harmadik hullám berobbanásakor is sokkal később szigorított csak a magyar kormány, mint bárki más a kontinensen. És a jelenlegi korlátozások szintje se éri el azt, mint amivel a hasonló helyzetbe jutott országok többsége reagált.

Vakcinavállalások Magyarországra: a keletiek arányaiban, az EU darabszámban áll jobban

Reményre ad okot, hogy a januárban legdurvábban fertőzött országok közül több mára a legtisztábbak közé tudott kerülni. Az Egyesült Királyság mellett Portugália és Írország is jó példa, ezek épp most kerültek át a vörösből a sárga kategóriába a fenti térképen. Csehország és Szlovákia viszont tartósan kritikus járványhelyzettel küzd. Az középtávon mindenképp segít nekünk, hogy az átoltottság nálunk tartósan a legmagasabb lesz az unióban a keleti vakcinák beszerzése miatt. Ha igaz az a tudósok által gyakran hangoztatott szorzó, hogy az igazolt fertőzöttekhez képest ötször annyian eshettek át a betegségen, akkor – az átfedéseket figyelme véve is – az oltással együtt májusra az ország lakosságának közel fele védett lehet majd. Csak nem mindegy, addig hány ezer ember hal bele a járványba.

A számok már most azt mutatják, hogy az elmúlt két hétben ismét a harmadik legrosszabb helyen állt az ország az unióban a lakosságarányos halálozás alapján. Ráadásul Csehországgal és Szlovákiával ellentétben nálunk még gyors felfutásban van a járvány, a következő hetekben lesznek a legrosszabbak a halálozási adataink. Ezért kulcsfontosságú, hogy milyen gyorsan sikerül elérni a platót és csökkenésre kényszeríteni az esetszámot. 

Amikor nálunk beindult a harmadik hullám, európai szinten épp visszaszorulóban volt a járvány. Az elmúlt hetekben ez megváltozott, immár negyedik hete regisztrálnak egyre több fertőzöttet ismét. Olaszország több régiójában vezetnek be például a magyarnál még kedvezőbb helyzet mellett a miénknél sokkal nagyobb szigort, de Franciaország is egyre rosszabb számokat közöl. Lengyelországban lényegében azóta trendszerűen romlik a helyzet, hogy lazítottak a korlátozásokon és Ausztriában is újra kezd erőre kapni a vírus.   

Oszd meg!