Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vakcinavállalások Magyarországra: a keletiek arányaiban, az EU darabszámban áll jobban

Magyarországon immár 5 fajta vakcinával oltanak és átoltottság tekintetében is viszonylag jól állunk. A kormány az eddig lekötött 6,5 millió adag Pfizer vakcina mennyiségét 10,9 millióra emelte a héten, darabszámra továbbra is ebből van a legtöbb az országban. A héten a kínai Sinopharm szállítta a legtöbb oltóanyagot, fennakadás lehet az Astrazenecánál. 

A héten újabb nagy szállítmány érkezett Kínából, összesen 450 ezer adag Sinopharm vakcina, a korábban érkezett 550 ezret gyakorlatilag már be is adták a háziorvosok. Az oltási stratégia ugyanis változott, a kétdózisú vakcinák esetében a kormány nem vacakolt, a készleten lévőket igyekezett mind beadatni, a második adagot pedig a közben beérkező adagokból fedezik (a kínai esetében ez nagyjából meg is jött). Az ellátási bizonytalanságok miatt megnyújtották a két dózis beadási közti időt valamennyi vakcina esetében, a Pfizer már jelezte, nem örül ennek a gyakorlatnak (először a britek vezették be ezt, példájukat több EU-s ország, köztük mi is követtük). 

A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

Továbbra is igaz: Magyarországon jelenleg több vakcina van EU-s beszerzésből, de a lekötött mennyiségekből arányaiban a kínaiak és az oroszok tudtak eddig többet leszállítani. Igaz, keleti vakcinából a kormány eleve kevesebbet kötött le, 31 millió adag oltásra van szerződésünk, ebből 24 millió érkezik az EU-ból. Kapacitásgondok akadtak amúgy keleten is a gyártásban.

Jól állunk, de húsvétig a tervezettnél kevesebb embert sikerül beoltani

A viszonylag magas átoltottsághoz egyrészt kellett az, hogy a kormány hamar különutas beszerzésre állt át: az oltóanyagengedélyeztetés szabályainak lazításával kötöttek le az EU-ban még nem engedélyeztetett szérumokat (a Szputnyikot és a Sinopharmot), így viszonylag hamar elindulhatott az oltási program, míg a többi EU-s tagállam a közös beszerzésből várta az oltóanyagot. 

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy egyelőre nem sikerült a beszerzések szintjéhez felpörgetni magát az oltakozást: a kormány terve korábban az volt, hogy húsvétig valamennyi regisztrált megkapja az oltóanyagot húsvétig, a héten ugyanakkor azt közölték, a reális cél az, hogy a regisztrált idősek lesznek csak addig beoltva.

Jelenleg Pfizer és Sinopharm vakcinából van a legtöbb az országban: 1-1 millió (a Karikó-féle oltásból 9000 ezerrel érkezett eddig több).

Ugyanakkor a Pfizerrel nehezebb az oltatást megszervezni (például jobban le kell hűteni, mint a többi vakcinát).

A héten engedélyt kapott az egydózisú vakcina is, a Janssentől a magyar állam 4,4 millió adagot kötött le, ebből még nem érkezett szállítmány, de nagy előnye, hogy 4,4 millió embert be lehet vele oltani, és nagyon egyszerű a tárolása is (2 és 8 fok között eláll), a logisztikáját is könnyű lesz megszervezni. A német Curevac-tól is van 500 ezer adag lekötve, de ők még az engedélyeztetésig se jutottak el.

Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték és jelenleg is végzik a kórházi oltópontokon, a legutóbb érkezett 180 ezer adag első dózisú vakcinával akkor kezdődhet meg az oltás, ha arra a  Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadja az engedélyt – közölte a kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

EMA: nincs gond az Astrazeneca vakcinájával

Dánia a héten leállította az oltóanyag használatát, Ausztriában pedig elhunyt egy egészségügyi dolgozó, aki ilyen vakcinát kapott. Ausztria folytatja az oltatást, Bécs és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is megerősítette, nem találtak összefüggést a vérrögök kialakulása és a hatóanyag között. A Forbes.hu-val a gyógyszergyár azt közölte, hogy „a több mint 10 millió rendelkezésünkre álló biztonságossági adat elemzése nem mutatott bizonyítékot a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis megnövekedett kockázatára”.

A gyártó szerint korcsoportra vonatkozóan sem látszik, hogy magasabb lenne a kockázat, ettől függetlenül pár EU-s ország továbbra is kitart amellett, hogy időseket egyelőre nem oltanak ezzel a vakcinával (a spanyolok például csak az 55 év alattiakat). 

Nagyobb gond lehet, hogy úgy tűnik, a vállaltnál kevesebb érkezhet az oltóanyagból Magyarországra is, a gyártó az EU-ba is kevesebbet szállíthat a vártnál.

Oszd meg!