Kép: William Iven // Unsplash
Fotó: Kép: William Iven // Unsplash
rövid hír

Jó hír az Iphone-osoknak, már ők is használhatják az uniós covid alkalmazást

Forbes
2021. július 19. 2 perc olvasás

Ha valaki korábban már letöltötte a magyar védettségi applikációt, könnyű dolga lesz, ugyanis ez az alkalmazás frissül uniós zöldigazolvánnyá.

Mától már az iOs-telefonokra is letölthető az uniós zöldigazolvány, ami az Android telefonokra már egy hete elérhető. Ha a telefonon még egyáltalán nincs fent az alkalmazás (ami igazából a magyar védettségi applikáció frissebb verziója), akkor az EESZT Lakossági alkalmazásaként lehet letölteni az App Store-ból.

Az alkalmazás a következő igazolásokat tartalmazza:

  • magyar oltási igazolvány
  • uniós oltási igazolvány
  • uniós tesztigazolvány
  • uniós gyógyultsági igazolvány.

A applikációba az ügyfélkapun lehet bejelentkezni. Legelőször tajszám is szükséges, de a belépést később egyszerűsített módon is megtehetjük. Ha az igazolást angolul szeretnénk felmutatni, akkor a nyelvet is szükséges átállítani.

Mit is tud az uniós covid igazolvány?

Az egyszerű technikai fejlesztés lényege, hogy bizonyítja, hogy tulajdonosa be van oltva, átesett a fertőzésen, vagy van negatív tesztje. Nagy előnye, hogy egységesen elfogadják Európában, de hogy mire megyünk vele, azt már a tagországok döntik el. Az uniós digitális covid-igazolást (DCC) egy központi gateway-en keresztül a tagországok hatóságai, intézményei töltik fel a szükséges adatokkal és igazolásokkal. Így egy egységes kinézetű és tartalmú igazolást használhat minden uniós polgár akár a telefonjára letöltve, akár fizikai formátumban.

Önmagában az, hogy az uniós tagállamok közösen összehozták az egységes formátumú covid-igazolást, komoly siker. Az már nem túlságosan örömteli, hogy amire kitalálták, a szabad utazás biztosítására, arra momentán nem alkalmas. De még mindig sokkal többet ér, mint a magyar védettségi igazolvány – írtuk egy hete a forbes.hu-n.

Jó nagy kamu volt a szabad utazás – hogy lesz ebből nyáron tengerpart?

Kiemelt kép: William Iven // Unsplash