Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Frédéric Barriol Unsplash

Jó nagy kamu volt a szabad utazás – hogy lesz ebből nyáron tengerpart?

Önmagában az, hogy az uniós tagállamok közösen összehozták az egységes formátumú covid-igazolást, komoly siker. Az már nem túlságosan örömteli, hogy amire kitalálták, a szabad utazás biztosítására, arra momentán nem alkalmas. De még mindig sokkal többet ér, mint a magyar védettségi igazolvány.  

Ez az Ács világa rovat első része. A szerző mostantól minden héten e helyen okoskodik, füstölög, lelkesedik, megfejt vagy épp értetlenkedik az őt leginkább foglalkoztató események, ügyek, történetek kapcsán.

Közös pont, hogy igen hasonló hamis és félrevezető sikerkommunikációt borítottak az utazni vágyókra az elmúlt hónapokban mind az uniós, mind a magyar vezetők, persze a saját találmányuk szekerét tolva.

Itthon a kormány úgy gondolta, hogy majd ő eldönti, hova akarjanak az emberek utazni. Sorra kötötték a kétoldalú megállapodásokat a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról olyan országokkal, amelyek többsége nagyon keveseket érdekel, viszont aki mégis ezekbe utazna, védetten beengedik a magyar igazolványtól teljesen függetlenül is.

Néhány országban van csak annyi előnye a magyar igazolványnak, hogy minden oltással szabad belépést biztosít, a többségben semmi hozzáadott értéket nem képvisel.

Ezt a nagyrészt értelmetlen kétoldalú különmegállapodósdit kommunikálták nagy hangon fantasztikus eredményként, pedig a cél valószínűleg csak annyi volt, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy sok népszerű országba nem lehet keleti vakcinával oltva beutazni.

Komolyan gondolta ezt bárki?

Az uniós vezetők többnyire azt sulykolták az uniós covid-igazolványról, hogy megteremti a szabad utazás lehetőségét, miközben nem érheti vele hátrányos megkülönböztetés azokat se, akik nincsenek beoltva. Persze pontosan lehetett tudni, hogy az egységes szabályok alkalmazása teljesen esélytelen az unióban. A járvány kitörése óta minden ország megy a saját feje után, az uniós ajánlásokat szinte senki nem tartotta be korábban se.

Komolyan gondolta bárki is, hogy ez máshogy lesz a covid-igazolványhoz kapcsolódó ajánlásokkal kapcsolatban?

A kommunikációs szint alatt a szabályokból eleve nyilvánvaló volt, hogy a járványhelyzetre hivatkozva bármelyik ország bármikor szigoríthat a szabályokon, a határőrizet kérdése eleve nemzeti hatáskör.

Az egyes országok eldönthetik maguk, hogy milyen jogosultságokat kapcsolnak az oltottsághoz, a betegségen való áteséshez, illetve a negatív teszteredményhez. A legfontosabb uniós követelmény volt, hogy ugyanaz járjon mindháromhoz, szabad átjárás az tagállamok között. De ezt már az indulás pillanatában felrúgták néhányan és a delta variáns terjedésével egyre több ország hozza hátrányos helyzetbe a nem oltottakat.

Az magyar egyéni szocprobléma, hogy minden tagállam maga dönt a keleti oltások elfogadásáról és a többség nem ismeri el őket – az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által jóváhagyott Sinopharmot többen fogadják el, mint a Szputnyikot. Az viszont újra egy fájóan szinte senki által nem betartott uniós ajánlás, hogy a védett szülők korlátozás nélkül vihessék magukkal a gyerekeiket.

Az utazási szabályokban a káosz tehát pont ugyanakkora az uniós covid-igazolvány bevezetése után is, mint előtte.

Persze az önmagában nagy könnyebbség a magyar turistának, hogy legalább létrejött egy Európában mindenhol elfogadott formátum a védettségünk igazolására, nem kell angol nyelvű oltási igazolásért könyörögni utólag az ismeretlen oltóorvosnak, vagy fordítást csináltatni a magyar cetliről csak azért, mert a magyar kormány szándékosan megnehezítette a saját polgárai dolgát. Ez sem kevés.

Lesz ebből tengerparti nyaralás?

A virológus szakemberek mélyen egyetértenek abban, hogy beindult egy új hulláma a járványnak, de a delta variánsra is egészen eltérő módon reagálnak az egyes országok. Angliában a szárnyaló delta közepén lazítanak, mert azt látják, hogy a magas átoltottság miatt a többség tünetmentesen, vagy nagyon enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, további komoly felfutás esetén se lesz nagy teher az egészségügyön. A holland miniszterelnök az újra gyorsan terjedő járvány közepette nyilvánosan bocsánatot kért, hogy túl hamar és túl nagyot lazított.

Hétről hétre nehezebb lesz utazni a következő időszakban, de az jól látszik, hogy a korlátozások utoljára érik el azokat, akiket uniós jóváhagyású vakcinával oltottak. Jelen állás szerint mindenki másnak teljesen bizonytalan, hogy augusztusban össze tud-e hozni egy tengerparti nyaralást.

Aki rugalmas tud lenni, jobb, ha minél hamarabb elindul.

Borítókép: Frédéric Barriol // Unsplash

Oszd meg!