Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

forrás: Atenor

A Köki Terminál tulajdonosa a román ingatlanpiac egyik legnagyobb üzletét ütötte nyélbe

Az Adventum ingatlanalapja a 75 ezer négyzetméteres bukaresti Hermes Business Campus megvásárlásával a román ingatlanpiac történetének egyik legnagyobb üzletét zavarta le.

A magyar gyökerű cég több mint 150 millió euróért (53 milliárd forintért) vásárolta meg a bukaresti irodakomplexumot – írja a G7 a román üzleti lap, a Profit.ro saját számítására alapozva. Az eladó a belga Atenor Group nevű ingatlanfejlesztő, ami Magyarországon többek között a XIII. kerületi Váci Green és a dél-budai Tóváros lakóházprojektjét fejleszti.

Korábban a lengyel piacon is terjeszkedtek

Az Adventum International Ltd. egy 2018-as, máltai bejegyzésű ingatlan befektetési alapkezelő társaság, ennek alapító-tulajdonosa a GRW International Ltd-n keresztül Bárány Kristóf, aki számos ingatlanpiaci (Adventum, GRW, DBH, Letterstone) és kockázatitőke-tapasztalattal rendelkezik (Flashpoint Venture Capital, SmartWareTech, DBH, MFB). 

Mind az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt., mind a 2006-ban alapított Adventum International Ltd. ingatlanalap-kezelésre szakosodott butik alapkezelő társaság az alapítástól kezdve több százmillió euró értékben fektetett be a közép-kelet-európai régióban.

Jelenleg több mint 400 millió euró (140 milliárd forint) értékű eszközt kezel, alapítása óta pedig összesen mintegy 1,5 milliárd euró értékben fektetett be. 

Korábban leginkább a lengyel piacon terjeszkedtek, 2019-ben egy 18 ezer négyzetméteres poznani és egy 10 ezer négyzetméteres varsói irodaházat vásároltak meg. 2020-ban megszereztek egy 17,5 ezer négyzetméteres katowicei irodaházat, ami az egyik legnagyobb lengyel energiacég, a Tauron Polska Energia székhelye. Pár hónappal később a szintén lengyelországi Wroclawban vettek egy hasonló méretű irodaházat.

Ahogy a Forbes.hu-n is írtuk, 2019-ben megvásárolták a 66 ezer négyzetméter bérbe adható területtel rendelkező Köki Terminált. A tranzakció összege meghaladta a 100 millió eurót (35 milliárd forintot). A vásárlás idején azt tervezték, hogy hat milliárd forintot szánnak a bevásárlóközpont felújítására.

Újabb pesti pláza cserél gazdát, 6 milliárdból újítják fel a Köki Terminált

A kiemelt képen a Hermes Business Campus // forrás: Atenor Facebook-oldal

Oszd meg!