Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Köki Terminál // Facebook

Újabb pesti pláza cserél gazdát, 6 milliárdból újítják fel a Köki Terminált

Pezseg a magyar plázapiac: megveszi az Adventum ingatlanalapja az egyik legforgalmasabb külvárosi csomópont mellett fekvő bevásárló-központot. 33 milliárd forintot fizethet érte.

Eladták a Köki Terminál bevásárlóközpontot, írja a Portfolio.

A vevő a magyar kötődésű Adventum International ingatlanalap-kezelő társaság, mely a Quartum ingatlanalapjába vásárolta a plázát, melynek 8 százalék feletti a hozamelvárása.

Az adásvétel összege meghaladhatja a 33 milliárd forintot a Portfolio információi szerint.

A bevásárlóközpont a pesti külváros egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjában, a Kőbánya-Kispest vasútállomás, buszpályaudvar és metróvégállomás fölött helyezkedik el. 70 ezer négyzetmétereses bérbe adható területén évente mintegy 19 millió ember halad át.

Az új tulajdonos tervei szerint 6 milliárd forint befektetésével a pláza teljesen megújul

Ezzel párhuzamosan a bérlői mixet is optimalizálják, amelyet az egyik legfontosabb feladatnak tartanak. Az épületben jelenleg vannak erős kulcsbérlők, de vannak még kihasználatlan területek, valamint olyan bérlők, akik nem a megfelelő helyen vannak.

Miért vesz mindenki plázát mostanában?

Csak kapkodjuk a fejünket a magyar plázapiacon, idén már számos bevásárlóközpont cserélt gazdát. Amikor a Corvin és Duna Plaza eladásáról írtunk a szeptemberi Forbes magazinban, a világ legnagyobb nemzetközi ingatlan-tanácsadócégének számító CBRE munkatársa, Tim O’Sullivan a következőképp jellemezte a piacot:

Érdekes változáson megy át a piac a régióban. Számos ingatlanalap, amit a 2000-es évek közepén/végén alapítottak, most ért abba a szakaszába, hogy a kedvező üzleti környezetben profitot realizálva ingatlaneladásokba kezdjen, így a következő években is pezsegni fog a piac. A magyar piacon a hazai ingatlanbefektetők egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a teljes befektetési tortából Magyarországon. Ez először az irodapiacon volt megfigyelhető, de az utóbbi években kiskereskedelmi ingatlanok esetében is erősödik a hazai szerepvállalás. Az idei év érdekessége, hogy az év első felében az irodaházak adásvétele adta az összes befektetés 63 százalékát, a kiskereskedelmi ingatlanok részesedése alig 5 százalék volt, az év második felében azonban több jelentős kiskereskedelmi ingatlan-befektetés várható.

A befektetőket amúgy is az ingatlanbefektetések felé tereli az alacsony kamat- és hozamkörnyezet, a régióban az elmúlt évek nagy áremelkedése ellenére még mindig magasabb hozamokkal lehet számolni, mint nyugatabbra. Emellett még a fapados járatok térnyerése és a turizmus gyors növekedése a szállodákat is vonzó célponttá teszi, akár beruházásról, akár vásárlásról van szó.

Ki a vevő?

Az Adventum International Ltd. egy 2018-as, máltai bejegyzésű ingatlan befektetési alapkezelő társaság, ennek alapító-tulajdonosa a GRW International Ltd-n keresztül Bárány Kristóf, aki 15 éves ingatlanpiaci (Adventum, GRW, DBH, Letterstone) és kockázatitőke-tapasztalattal rendelkezik (Flashpoint Venture Capital, SmartWareTech, DBH, MFB). Jelenleg elsősorban ingatlanpiaci befektetésekre koncentrál, ahol komoly
akvizíciós, menedzsment és exit tapasztalata van.

Mind az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt., mind az Adventum International Ltd. ingatlanalap-kezelésre szakosodott butik alapkezelő társaság az alapítástól kezdve több százmillió euró értékben fektetett be a közép-kelet-európai régióban. A cég Quartum alapja 2019-ben indult, jelenleg is aktívan akvirál a régióban, 2020 végéig több, mint 250 millió euró befektetést tervez végrehajtani.

Idén az Adventum is harapott egyet a lengyel piacból: Varsóban vették meg a hétszintes, 10 ezer négyzetméter alapterületű, B+ kategóriás Renaissance irodaházat. A lengyel piacra több magyar szereplő is szemet vetett idén, az Adventum mellett a Wing és a Cordia is terjeszkedik az országban.

A cikket pontosítottuk az Adventum International Ltd. céghátterével és tulajdonosi szerkezetével, melyet a vállalat juttatott el a szerkesztőségnek. Frissítés ideje: 2019.11.20. 14:48

Oszd meg!