Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: David Hellmann // Unsplash

A használt már meg sem éri? Pörög az új lakások piaca, ki tudja, hol áll meg

Szélesedik a lakáspiaci szakadék a használt és az új lakások piaca között, utóbbi szárnyalása többnyire az állami támogatásoknak és a kedvezményeknek köszönhető. A következő időszakban évtizedes rekordokat dőlhetnek meg a lakásépítések terén is.

Szeptemberben 10 795 használt lakás cserélt gazdát Magyarországon az ingatlan.com becslése szerint, ami 15 százalékos csökkenést jelent tavaly szeptemberhez képest.

A legfrissebb adatok alapján pedig az látszik, hogy felerősödtek az utóbbi hónapokban kialakult trendek, és távolabb került egymástól az új és a használt lakóingatlanok piaca.

Az új lakások piacát ráadásul egyre jobban élénkítik az állami támogatások és kedvezmények – derül ki a forbes.hu-nak eljuttatott elemzéséből.

Meddig kell spórolnod, hogy legyen saját ingatlanod?

Új lakások: nagyobb a kínálat és a kereslet is

„A használt lakásoknál becsült 15 százalékos szeptemberi használtlakás-piaci forgalomcsökkenés megfelel az energiatanúsítványok, a tulajdonosok által feladott lakóingatlan-hirdetések, és a potenciális vevők által leadott érdeklődések változásának.

Andrea Davis, Unsplash

Az új lakások iránti érdeklődést megdobja a sok kedvezmény // fotó: Andrea Davis, Unsplash

Az ingatlanközvetítők és tulajdonosok még így is 36 ezer használtlakás- és házhirdetést adtak fel szeptemberben, és 336 ezer érdeklődés történt használt lakóingatlanok iránt” – mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

Miközben a használt lakások piaca visszafogottan szerepel, az új lakásoknál teljesen más a helyzet az ingatlan.com elemzése szerint.

Szeptemberben éves összevetésben 50 százalékkal nőtt az eladásra kínált új lakások és házak kínálata, miközben az ezekre leadott érdeklődések száma is jelentősen, 40 százalékkal bővült.

Egyedül vettem lakást Budapesten 20 millióért – ilyen 2021 nyarán az ingatlanpiac belülről

A kedvezmények is az új lakások malmára hajtják a vizet

Balogh László szerint az új lakóingatlanok piaca folyamatosan élénkül idén, elsősorban a növekvő állami támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhetően.

Az 5 százalékra csökkentett áfakulcs a kínálat bővülését segítette, az áfavisszatérítés és több ponton bővülő csok-kedvezmények pedig a keresletet pörgették.

A Magyar Nemzeti Bank októberben induló Zöld Otthon Programjában felkínált nagyon kedvező hitellehetőségek még inkább élénkíthetik az új lakások iránti keresletet. Az intézkedések együttes eredményeként a következő időszakban évtizedes rekordok dőlhetnek meg a lakásépítések terén.

Októbertől jön az újabb családi ingyenhitel – mutatjuk a zöld-csok feltételeit

fotó: David Hellmann

Oszd meg!