Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

ingatlan-kert-federico-passi-unsplash

Októbertől jön az újabb családi ingyenhitel – mutatjuk a zöld-csok feltételeit

A tájékoztatás szerint az október 4-én induló kedvezményes kamatozású zöld-csok pénzügyi segítséget jelent majd a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez. Az intézkedéssel ugyanakkor a klímavédelmi és energiahatékonysági célok elérését is sürgetnék.

A részleteket tartalmazó kormányrendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. A zöld otthonok megteremtéséhez kapcsolódó finanszírozás kapcsán szombaton Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter megszólalt. Szerinte fontos, hogy még több energiatakarékos otthon épüljön a magyar családok számára.

A kedvezményes kamatozású konstrukció október 4-től érhető el a hazai hitelintézeteknél.

Jön a nullaszázalékos CSOK, de van egy komoly megkötés

Mik a feltételek?

  • A Magyar Nemzeti Bank által bejelentett 200 milliárd forint keretösszegű NHP Zöld Otthon Program keretében maximum 2,5 százalékos kamat mellett, és legfeljebb 70 millió forint összegig vehető fel hitel új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához. (legalább BB energetikai besorolású ingatlan vásárlására, vagy építésére használható. Ez a közel nulla energiaigényű energetikai besorolást jelenti.)
  • 10 millió forint erejéig a kétgyerekesek, 15 millió forint erejéig a háromgyerekesek 0 százalékos kamattal vehetik fel a hitelt, amennyiben a csokot is igénybe veszik a költözéshez.
  • A futamidő maximum 25 év lehet, és az új hitel kizárólag magánszemélyek számára elérhető.

Fotó: Yosakrai2518 / Pixnio

A kormány az szja-visszatérítésről is döntött 

Múlt pénteken a kormány a családi adóvisszatérítés feltételeiről is döntött. A visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult, valamint ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják a befizetett szja-t. Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a Facebook-oldalán jelentette be a döntést.

Itt vannak az szja-visszatérítés feltételei

Kiemelt kép: Federico Passi //Unsplash


Oszd meg!