Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

CDC / Unsplash

Akár évekre is szólhat a vírus elleni immunitás azoknál, akik betegek voltak és oltást is kaptak

Két friss tanulmány is megállapította, hogy azok, akik átestek a víruson és oltást is kaptak, jó eséllyel nem szorulnak rá későbbi oltásokra. A betegségen át nem esettek számára viszont valószínűleg kell majd az emlékeztető oltás.

Egy évig mindenképpen, de elképzelhető, hogy egy életre is szólhat a covid elleni immunitás két új kutatás szerint, írja a The New York Times. Mindkét tanulmány azt állapította meg, hogy azok, akik átestek a víruson és később oltást is kaptak, jó eséllyel nem szorulnak rá későbbi oltásokra. Ezzel szemben a betegségen át nem esett, de oltott embereknek jó eséllyel kell majd az emlékeztető oltás, mint ahogy azoknak is, akik komoly immunválasz nélkül estek át a víruson.

Mintkét tanulmány olyan embereket vizsgált, akik egy évvel korábban estek át a víruson. A Nature-ban megjelent kutatás szerint azok a sejtek, amik megőrzik a vírus emlékét, megmaradnak a csontvelőben, és szükség esetén megkezdhetik az antitesttermelést. A másik, a biológiai kutatásokat tömörítő Biorxiv-on közzétett tanulmány szerint ezek az úgynevezett memória B-sejtek a kezdeti fertőzés után legalább 12 hónapig „érnek” és erősödnek.

Scott Hensley, a University of Pennsylvania immunológusa szerint mindkét tanulmány eredményei beleillenek az egyre növekvő szakirodalomba, ami alapján a covid-fertőzésen és oltáson egyaránt átesett emberek immunválasza hosszú távra szól. (Hensley egyik kutatásban sem vett részt.)

Michel Nussenzweig immunológus, a Biorxiv-on közzétett kutatás vezetője a The New York Times-nak úgy fogalmazott, az oltást kapó egykori covid-betegek immunválasza olyan robosztus, ami arra utal, hogy nem csak rövid távon marad meg. Azok immunválasza, akik csupán oltást kapnak, másképp szerveződik, mint a természetes fertőzés után, emiatt utóbbiak esetében elképzelhető, hogy emlékeztető oltásra lesz szükségük.

Borítókép: CDC / Unsplash

Oszd meg!