Hold Fotó: Andy Watkins
Fotó: Hold Fotó: Andy Watkins
rövid hír

Holdjárművet épít a Toyota

Forbes
2022. január 28. 2 perc olvasás
A Toyota a japán űrügynökséggel együttműködve egy olyan járművön dolgozik, amely a Hold felszínének felfedezésére szolgál, és célja, hogy 2040-re az emberek a Holdon, majd a Marson élhessenek.

Az MTI cikke szerint a Japán Űrkutatási Hivatallal közösen kifejlesztett jármű a Lunar Cruiser nevet kapta a Toyota Land Cruiser járművére emlékeztetve. Indítását a 2020-as évek végére tervezik.

A jármű azon az elképzelésen alapul, hogy az emberek biztonságosan esznek, dolgoznak, alszanak és kommunikálnak is másokkal az autókban, és ugyanez lehetséges a világűrben is,

mondta Szato Takao, aki a Lunar Cruiser projekt vezetője a Toyotánál.

A Gitai Japan, a Toyota partnere kifejlesztett egy robotkart a Lunar Cruiser számára, amelyet különböző feladatok elvégzésére, például ellenőrzésre és karbantartásra készítettek. A kar végét cserélni lehet, így többféle szerszámként alkalmazható: ha kell lapátol, emel vagy söpör. A Gitai vezérigazgatója, Nakanosze So hangsúlyozta, hogy a világűrben végzett munka veszélyekkel is jár az űrhajósok számára, ezért ezen a területen jól jönnek a robotok.

Bár a Toyota elsősorban autóiról ismert – élen is jár benne, nemrég épp történelmi trónfosztással a General Motors-t taszította le az élről az Egyesült Államokban –, de gyártanak már házat, hajót, repülőgépeket és robotokat is. Japán pedig aktív az űrkutatásban:

a Hold-missziókból is kiveszi a részét, az ispace nevű japán cég másokkal együtt leszálló és keringő holdjárókon dolgozik.

Yusaku Maezawa üzletember pedig a közelmúltban a Nemzetközi Űrállomásra is eljutott, és azt tervezi, hogy Elon Musk űrhajójával megkerüli majd a Holdat is.

Borítókép fotó: Andy Watkins

Az űrben a Föld megszállottja leszel, mondta a japán milliárdos űrturista, majd főzött egy űrteát