rövid hír

Az űrben a Föld megszállottja leszel, mondta a japán milliárdos űrturista, majd főzött egy űrteát

Forbes
2022. január 07. 2 perc olvasás

A japán milliárdos Yusaku Maezawa tizenkét napos űrtúrájáról visszatérve úgy érzi, az űrhajózás kevésbé ijesztő, mint felülni egy hullámvasútra, ráadásul a Földet is sokkal jobban tudja értékelni ezután.

A 46 éves divatmogul és műgyűjtő, Yusaku Maezawa decemberben az elmúlt évtized első űrturistájaként lépett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, azzal a szándékkal, hogy felkészüljön egy még merészebb útra a Hold körül, írja a Reuters. Utóbbit várhatóan Elon Musk 2023-ra tervezett SpaceX programjának keretében fogja végrehajtani.

„Amikor az űrben vagy, a Föld megszállottja leszel – mondta Maezawa a visszatérés utáni sajtótájékoztatóján. – Értékeled, hogy van szél, illatok és szagok, évszakok.”

Japán egyik kirívó közszereplőjeként Maezawa az űrből is bejelentkezett (a követői nagy örömére), hogy megmutassa, hogyan lehet teát főzni gravitáció nélkül. Maezawa még tanácsot is kért, mit tegyen a vészesen fogyatkozó alsónadrágjainak problémájával. Állítása szerint egyszer sem félt az űrben.

„A kilövés pillanatait nagyon élveztem – mondta. – Olyan érzés volt, mint amikor a shinkansen (Japán híres gyorsvonata) indul az állomásról, annyira sima volt. Csak akkor vettem észre, hogy egyáltalán kilőttek minket, amikor kinéztem az ablakon.”

Maezawa 2019-ben adta el online divatcégét, a Zozót a Softbanknak. Ő lesz az első magánutas a SpaceX jövőre tervezett holdtúráján. Nyolc társát „milliónyi” jelentkező közül fogja kiválasztani. Egyszerű a feltétel, amit szabott: művésznek kell lenni.

A Föld látványa az űrből – amely állítása szerint „százszor szebb, mint a képeken” – új ötleteket is adott neki.

„Azon kezdesz el gondolkodni, hogy a világ vezetőinek az űrben kéne találkozni. Persze én nem vagyok annyira befolyásos, hogy ezt megvalósítsam. De ha sikerülne, a világ egy jobb hely lehetne.”

Borítókép: NASA