Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hidegben is tele a város e-rollerrel, az ünnepnapokon volt a csúcs

A belváros, a körutak és az Andrássy út környéke voltak a téli időszak legforgalmasabb rolleres útvonalai. A közösségi e-rollermegosztó Lime a szilveszteri forgatag és a karácsonyi ünnepség előtt néhány órával mérte a rollerezési rekordot.

A legtöbb esetben a rollereket az „első és utolsó kilométer” megtételéhez használják a fővárosiak, például a villamosmegállótól hazáig. A legutóbbi Lime felhasználási adatokból kiolvasható, hogy a karácsonyi időszakban, amikor a tömegközlekedési eszközök csak korlátozott ideig közlekedtek, a budapestiek szívesen választották az e-rollert: karácsonykor és szilveszter napján a használat aránya 46 százalékponttal magasabb volt egy átlagos téli naphoz képest.

A téli rekordot december 31-én jegyezték, pár órával a szilveszteri mulatságok kezdete előtt. A legtöbb felhasználó úti célja a városközpont volt.

Esős és fagyos napokon viszont visszaesett a Lime használata. „Ez az első tél a Lime budapesti indulása óta, és elégedettek vagyunk az eredményekkel. Az egyre több autó, a megnövekedett forgalom és a kialakuló dugók kedvezőtlen környezeti hatást gyakorolnak a nagyvárosokra, ideértve Budapestet is. Jó azt látni, hogy a fenntartható közlekedés iránt elkötelezett városlakók télen is használják az elektromos rollereket. Ilyenkor is megtesznek minden óvintézkedést a biztonságos közlekedés érdekében, amelyre mi is mindig ösztönözzük őket” – mondta Tóth Tamás, a Lime magyarországi képviselője.

 

"Ma sem lovagolhatsz a Bécsi úton. Ha lovagolni akarsz, kimész a városon kívülre. Ez lesz az autóvezetéssel is."

Debreczeni Gergely, AImovtive, vezető kutató