Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elektromosroller-megosztó indul Budapesten

Bejelentették: a kaliforniai startup, a Lime a fővárossal együttműködve hozza el Budapestre elektromos rollerjeit. 

Az innováció és a mikromobilitás valódi előnyöket kínál a budapestiek számára – mondta el Paloma Castro Martinez, a Lime nemzetközi kommunikációs igazgatója, a budapesti Smart X konferencián tartott előadásában. A Lime küldetése, hogy gyors, egyszerű és fenntartható alternatívát nyújtson a városi közlekedésre. Elektromos rollerjei enyhíthetik a forgalmi dugók, a légszennyezés és a parkolási nehézségek okozta problémákat.

„Hamarosan csatlakozunk Budapest kiváló >>Városok az emberekért<< kezdeményezéséhez, amelynek részeként – egyelőre tesztüzemben – elindítjuk elektromosroller-szolgáltatásunk, és mindent megteszünk azért, hogy szolgáltatásunkkal megkönnyítsük a fővárosiak életét” – mondta el Castro Martinez.

Jelenleg is zajlanak az egyeztetések a hatóságokkal annak érdekében, hogy a Lime teljes mértékben megfeleljen a helyi szabályozásoknak.

„Bízom benne, hogy egy év múlva ilyenkor sok embert láthatunk Budapest utcáin Lime e-rollerekkel közlekedni és szolgáltatásunk ennek a dinamikusan fejlődő városnak szerves része lesz” – mondta még el Paloma Castro Martinez a konferencián.

 Paloma Castro Martinez, a Lime globális kommunikációs Igazgatója és Tóth Tamás, a Lime magyarországi képviselője

Paloma Castro Martinez, a Lime globális kommunikációs Igazgatója és Tóth Tamás, a Lime magyarországi képviselője

A világszerte több mint 100 városban jelenlévő Lime e-rollerjei beépített GPS rendszerrel és automata zárszerkezettel vannak felszerelve. A legújabb vezeték nélküli technológiának köszönhetően a felhasználók akár pár mozdulattal letölthetik okostelefonjukra az App Store-ból vagy a Google Play-ből a Lime alkalmazását. Az applikáció segítségével könnyedén megtalálhatják a hozzájuk legközelebbi, szabad e-rollert, amelyet mobiljuk segítségével oldhatnak fel.

Az e-rollermegosztó szolgáltatás legnagyobb előnye, hogy dokkolóállomások nélkül működik, így a felhasználók gyakorlatilag bárhol felvehetik vagy letehetik a rollereket.

A Lime e-rollerjei 25 km/órás maximum sebességre képesek. Tölthető akkumulátorral működnek, és egyszerűen használhatók. A Lime helyi csapata tartja karban a járműflottát, ők gyűjtik be éjjelente a rollereket, amelyeket a töltőállomásokon fel is töltenek, hogy reggelre újra használatra készen várják a Lime-ozókat.

A Lime 2017-es indulása óta szerves része Európa nagyvárosainak Varsótól Bécsig, Zürichtől Berlinig. Az elektromos rollereket és kerékpárokat is tartalmazó flottája révén célja a városi élet és a városi közlekedés megváltoztatása.  Felhasználói – világszerte öt kontinensen, csak Európában több mint 20 országban – eddig 26 millió Lime utazást bonyolítottak le. A startup központja Kalifroniában van, legutóbb február elején kapott 310 millió dolláros befektetést, alapítása óta 765 millió dollár befektetést kapott a társaság, a neves Andresssen Horowitz is ott van az angyalbefektetői között.

Budapesten két autómegosztó (Greengo, Mol Limo), kerékpármegosztó (Mol Bubi) mellett elektromos robogómegosztó (Blinkee) is műkődik már.

Kapcsolódó: 

A Balatonra is elvinné a közösségi robogómegosztást – de ki?

Oszd meg!