Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hiába milliárdos, nincs olyan sok készpénze Elon Musknak, kiderült, hogy miért

Elon Musk szerdán bíróság elé állt Los Angelesben, ahova egy 2018-as tweetje miatt került, és az eljárás során ismertették a vagyonát is.

Az ügy még a thaiföldi barlangban rekedt focicsapat mentésének idejére esik, amikor Musk felajánlotta, hogy segít kihozni a barlangból a bent rekedt csapatot, az egyik mentőbúvár viszont azzal vádolta, hogy ez csak egy PR-fogás. Musk erre bedühödött, és a Twitteren kezdte gyalázni a búvárt, az egyikben le is pedofilozta a férfit, aki beperelte őt ezért.

A meghallgatás során a Tesla és a SpaceX CEO-ja megerősítette, hogy közel 20 milliárd dolláros vagyona van (az amerikai Forbes 23,6 milliárdra becsüli) ugyanakkor hozzátette, hogy a likvidtőkéje egészen alacsony.

“Sokan hiszik azt, hogy tele vagyok készpénzzel, de igazából nem így van” – mondta a vallomástétel során.

Az amerikai Forbes szerint Musk vagyona valóban 99 százalékban a két cég részvényeibe van befektetve. Ám ami ennél érdekesebb, hogy hivatalos dokumentumok szerint a 48 éves üzletember 500 millió dolláros adósságot halmozott fel, ebből 208,9 millióval a Morgan Stanley, 213 millióval a Goldman Sachs felé tartozik. Musk a hitel fedezésére a Teslás részvényeinek felét adta.

A cikk felidézi Musk egy korábbi Forbesos interjúját, amiben a milliárdos azt mondta: “Ez nem az az út, amivel nagyon gazdaggá lehet válni, borzasztóan kockázathoz kötött a megtérülés”. Az űrkutatással foglalkozó SpaceX megalapításakor az emberiség és a civilizáció jövőjét akarta befolyásolni, és a Teslával kapcsolatos nyilatkozatainál is rendre visszatér ennek a víziónak a hangsúlyozásához.

Persze az utóbbi időben tanúsított magatartása némileg ellentmond ennek a víziónak. 2018-ban például azt tweetelte, hogy fontolgatja a Tesla tőzsdéről való kivezetését, ami mélyütésként érte a befektetőket, és amiről utólag kiderült, hogy viccnek szánta.

A befektetők és a felügyelőszervek nem nevettek, kapott viszont cserébe egy húszmillió dolláros büntetést, valamint visszalépett a Tesla igazgatótanácsának éléről is, és hát a részvények értékékét is sikerült bitóra küldenie.

A balhék nem csitultak, novemberben a futurisztikus kinézetű Cybertruck bemutatóján sikerült élőben betörni a betörhetetlennek mondott ablakokat.

Ennek dacára 250 ezren már előrendelték a járművet, ami valószínűleg hosszútávon nem fogja kifejezetten az önmérséklet gyakorlásának irányába lökni a vállalkozót.

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.