Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

kép forrása: Amanda Gorman Facebook-oldal

Hátrányos helyzetű roma fiatalok fordítják magyarra a Biden beiktatásán is fellépő költőnő verseskötetét

Amanda Gorman magyarra fordított verseskötete az Open Books gondozásában ősszel jelenik majd meg. A versek fordítását a Van Helyed Alapítvány irodalmi műhelyének hátrányos helyzetű, roma fiataljai készítik el.

A magyar kiadó Bódis Kriszta író, műfordító vezetésével, a Van Helyed Alapítvány irodalmi műhelyének hátrányos helyzetű, roma fiataljaival készíti el a magyar fordítást. A kötet eredetije szeptemberben jelenik meg az Egyesült Államokban, The Hill We Climb and Other Poems címmel.

Az Open Books a fordítók felkérésével szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy

a társadalmi szolidaritás, a boldogulás eléréséhez szükséges egyenlő esélyek megteremtése Magyarországon is közös felelősségünk, amelyben a művészetnek jelentős szerepe van.

– írják az Open Books Facebook-oldalán.

A Gorman projektben ózdi, hátrányos helyzetű roma növendékek, Bódis Kriszta, a Van Helyed modell alapítója és működtetője, valamint műfordító mentorok közösen vesznek részt. 

forrás: Open Books_ amanda gorman

forrás: Open Books

Az alkotást a marginális csoportok emancipációjához használják

Bódis Kriszta vallja, hogy minden gyerek képes magas szintű tudást elérni, ha a differenciált nevelés egy komplex rendszerben működik.

Bódis alkotásközpontú módszerének lényege egy művészeti szemléletváltásból következik: az alkotás joga általános emberi jog, amelynek lehetőségét mindenki számára biztosítani kell.

A Van Helyed Alapítvány a marginális csoportok emancipációjához használja az alkotást. Az alapítvány munkájának lényege a Van Helyed Rendszer kiépítése, amely a hátrányos helyzetű többségében roma gyerekeknek kényszerpálya helyett életpályát biztosít. 

Pillanatok alatt lett felkapott költő

Amanda Gorman az Egyesült Államok történetének legfiatalabb költője, aki elnöki beiktatásra írhatott verset. Az avatásra a beszámolók szerint maga Jill Biden, az amerikai elnök felesége ajánlotta be.

Ahogy azt az Open Books Facebook-oldalán is írják, Gorman a környezetvédelem, a társadalmi egyenlőség és a nemek közötti igazságosság elkötelezett híve. Szociológiát tanult a Harvardon. 2017-ben elsőként nyerte el a National Youth Poet Laureate címet.

A 22 éves amerikai Gorman pár hét alatt bekerült a legnagyobb kortárs költők közé.

Műveinek fordítása sok identitáspolitika kérdést felvetett, aminek legfőbb kérdése az volt, hogy ki fordítja a fekete női költő munkáit.

Új könyvkiadó, bevált sztárszerzők

A nagyokkal startol, de nem csak sztárszerzőkkel tervez az ex-Libris Halmos Ádám új kiadója – írtuk korábban a Forbes.hu-n a frissen alapított Open Booksról. Halmos Ádám, a Libri Kiadó egyik alapítója és tavaly év végi távozásáig ügyvezetője nem először teszi le egy új könyvkiadó alapjait, ami igazi nagyágyúkkal indul.

A nagyokkal startol, de nemcsak sztárszerzőkkel tervez az ex-Libris Halmos Ádám új kiadója

Halmos kerek negyvenévesen harmadszor fut neki a könyvkiadó-indításnak, és még mindig az izgatja igazán:

mitől válik élővé egy könyv, hogyan lehet köré sztorit kerekíteni.

Halmos Ádám tíz év után vált ki a Libriből, nem sokkal azután, hogy a cégcsoportba állami milliárdokkal bejelentkezett majdani résztulajdonosnak Matthias Corvinus Alapítvány. Ádám új, független kiadójához, az Open Bookshoz azonnal olyan sztárszerzők csatlakoztak, mint Barabási Albert-László, Edith Eva Eger, Gárdos Péter, Kepes András vagy Philip Zimbardo.

A szerbek, a szamarak és egy úthenger – A kiadóalapító Halmos Ádám portréja

A kiemelt képen: Amanda Gorman // forrás: Amanda Gorman Facebook-oldal

Oszd meg!