Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Halmos Ádám volt a Forbes 17.30 vendége

A nagyokkal startol, de nemcsak sztárszerzőkkel tervez az ex-Libris Halmos Ádám új kiadója

„Én voltam a könyves fiú a cégben, aki mezítláb szaladgált az irodában az öltönyös tanácsadók között” – emlékszik vissza első munkahelyére Halmos Ádám, a frissen alapított Open Books Kiadó vezetője, akivel Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője beszélgetett a szokásos csütörtöki Forbes Élőben. 

Halmos Ádám, a Libri Kiadó egyik alapítója és tavaly év végi távozásáig ügyvezetője nem először teszi le egy új könyvkiadó alapjait, és igazi „nagyágyúkkal” indulnak: Barabási Albert-László, Csányi Vilmos, Edith Eva Eger, Gárdos Péter, Kepes András, dr. Máté Gábor, Rubik Ernő és Philip Zimbardo új, és korábban megjelent műveit adja majd ki az Open Books. A kiadó vezetője ugyanakkor arról, hogy milyen szerzőket keresnek, kifejtette: nem mindig a nagy név számít, bár a könyvszakmában eltöltött két évtized tapasztalata alapján azt mondja, bizonyos esetekben nagyon fontos a szerző, de más esetekben egy tematika vagy egy helyzet is sokat jelenthet. Utóbbira példaként említette a Netflix Vezércsel című minisorozatát, amelynek sikere megalapozta az azonos című könyv népszerűségét is. 

Sztoriépítés

Azt mondja, a sztárszerzők átigazolását a Libritől az Open Books-hoz részben a személyes kapcsolatok alapozták meg; Halmos Ádám szerint ezek sokat jelentenek  a könyvkiadásban, „a szerzők közül jó párral van egy valódi, már-már barátinak mondható kapcsolatom”. Halmos szerint nagyon sokféleképpen lehet és érdemes egy szerzővel dolgozni, és az, ahogyan a kiadója dolgozik vele, hozzátehet a mű elkészüléséhez, illetve ahhoz is, hogy a könyv elkészülte után hogyan tud eljutni az olvasókhoz. „Engem mindig is az izgatott, hogy hogyan tudok egy igazán közeli kapcsolatot kialakítani az általam megjelentetett szerzőkkel, hogyan tudok egy sztorit köréjük felépíteni.” 

„Bizonyos könyvekhez nagyon közel vagyok” – mondta arról, hogy néhány szerzőt szorosan végigkísér az alkotás folyamatában,

„megesik, hogy beszélgetünk a határidőről, de jobban szeretem, ha kiérlelődik egy könyv”. 

Úgy véli, szinte minden esetben jobb, ha a kiadónak van ideje előkészíteni a könyv megjelenését, egy fél év erre mindenképpen kell, míg az angolszász vagy a német könyvpiacon egy-másfél évet is hagynak. Rubik Ernő: A mi kockánk című könyvén az amerikai kiadóval együtt dolgozva is azt tapasztalta, hogy sokkal több szerkesztőségi kör van.

Csányitól, Zimbardótól, Barabásitól is jön új könyv

Az, hogy egy könyvkereskedő 50 százalék, vagy afeletti árrést is elkér a könyvért, nem feltétlenül jelenti azt, hogy annak nagyobb lenne a profitabilitása, sőt alul is múlja a kiadóét, amelynek profitja 10-15 százalék körül mozog a nemzetközi színtéren is. Halmos Ádám kifejtette: ez  nagyjából arányban áll azzal, amit egy szerző is megkeres, a szerzői jogdíjak is ekörül mozognak. 

Az Open Books profilja még kialakulóban van, de hamarosan megjelenik Barabási Albert-László Rejtett mintázatok című könyve, amelynek alapja a szerző Ludwig Múzeumban bemutatott azonos című kiállítása. Csányi Vilmos új kötete is érkezik majd, emellett Philip Zimbardo életrajzi kötetét és Gárdos Péter új regényét is kiadják. 

Halmos Ádám azt mondta, a mostani helyzettől függetlenül, neki mindig is jobban feküdt a home office-os munkavégzés, jelenleg nagymarosi házában dolgozik, amelyhez a kert mellett két szamár is „tartozik”. 

Sokszor dolgozott irodákban is, de már első munkahelyét – ahogyan fogalmaz, ahol ő volt „a könyves fiú”, aki pedagógiai és menedzsment témájú könyvek kiadásáért felelt – egy tanácsadó cégnél is az otthonaként élte meg.

„Levettem a cipőmet és mezítláb szaladgáltam az irodában az öltönyös tanácsadók között, és nagyon nem örültek neki, hogy miért gondolom én azt, hogy ez az én otthonom”.

A beszélgetésből kiderül még, hogy miről szokott beszélgetni Kepes Andrással kávézás közben, hány példánytól számít sikerkönyvnek egy kiadvány, mit vár a kiadó egy könyvtől, valamint mik az idei tervek az Open Books-nál.

A beszélgetést itt lehet visszanézni:  

 

Oszd meg!