Fotó: Wikimedia Commons
rövid hír

Új sláger a feketepiacon: a kamu oltási igazolvány

Forbes
2021. december 21. 2 perc olvasás

Egyre több olyan hirdetés jelenik meg a Facebookon, ami olyan oldalara irányítja a kattintókat, ahol hamis védettségi igazolványokat lehet venni. Találtak olyan weboldalt, ami 22 ország különböző hamis covidigazolványait kínálta. 

A feketepiac az oltáselleneseken és a vírustagadókon is jól keres. Már nem csak a dark weben, de Facebook hirdetéseken keresztül is olyan oldalakra lehet tévedni, ahol hamis oltási igazolványokat kínálnak – írja a BBC.

Azok élnek leginkább a hamis igazolványokkal, akik nem szeretnék beoltatni magukat, de szeretnék maguknak megspórolni utazáskor a PCR-tesztek költségét és azt, hogy sok ország a beutazáskor, majd a hazájuk a hazatérés után is karanténra kötelezze őket. 

Az utazás mellett egyre több ország kér rendezvényeken, moziban és színházban is oltottsági igazolást, az internet sötét és kevésbé sötét bugyraiban pedig meghallották az igényeket, és ki is szolgáljak a vírustagadókat.

A Facebook szóvivői szerint a techóriás igyekszik kiszűrni a hamis covidigazolványokat kínáló oldalak hirdetéseit és minden esetben (már amikor megtalálják őket) törlik és tiltják az ilyen tartalmakat. 

Találtak olyan bejegyzést is, ami azt állította, hogy 22 ország hamis tanúsítványait tudja leszállítani határidőre. Itt többek között kínáltak portugál, francia, görög, spanyol, osztrák és marokkói védettségi igazolványokat is. 

A hirdetések szövegei szerint az eladók „a szabad utazáshoz és a rendezvényeken való részvételhez” segítik hozzá a vásárlóikat. Olyan eladó is akadt, aki egyenesen azt állította, hogy hatósági QR-kódot is tud szerezni, nem csak papír alapú igazolványt, hiszen „együtt dolgozik a hatóságokkal.” 

A december 18-i hétvégén az ukrán határőrszolgálat arról számolt be, hogy az egyik határátkelőnél újabb, hamis covidigazolásokat és PCR-teszteket terjesztő hálózatot lepleztek le.  

Az előzetes információk szerint a hamis iratok darabjáért 50 eurót kértek az elkövetők.

Emellett december 20-án jelentették be, hogy már Ukrajnában is megjelent az omikron vírusvariáns.

Borítókép: Wikimedia Commons