Fotó: Fotó: GLIX Agency
Üzlet

Már Ukrajnában is megjelent az omikron, pörög a hamis PCR-ekre épülő biznisz is

Forbes
2021. december 20. 2 perc olvasás

Miután már Ukrajnában is megjelent a koronavírus omikron variánsa, Kárpátalján az egyik határátkelőnél újabb, hamis covidigazolásokat és PCR-teszteket terjesztő hálózatot lepleztek le. 

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a hétvégén Facebookon közölte, hogy Ukrajnában is jelen van az omikron. A tájékoztatás szerint a vírusnak ezt a változatát egy olyan betegnél mutatták ki, aki előzőleg az Egyesült Arab Emírségekben járt és ott covidfertőzöttekkel érintkezett – írja a Hvg.hu

Jelenleg folyik az azonosítása azoknak, akikkel a beteg Ukrajnában kapcsolatba került. 

Ukrajnában a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös besorolásban lévő régiókban a tömegrendezvényeken csakis azok vehetnek részt, akik a védőoltás mindkét dózisát felvették, az enyhébb kockázatú, sárga kategóriába tartozó régiókban ehhez elegendő az oltás első adagjának felvétele. Jelenleg az ország 24 megyéjéből nyolc vörös, a többi sárga besorolású. Utóbbiak közé tartozik Kárpátalja és a főváros, Kijev is. 

PCR-teszt mintavétel után. Fotó: JC Gellidon
PCR-teszt mintavétel után. Fotó: JC Gellidon

Mindeközben az ukrán határőrszolgálat arról számolt be, hogy az egyik határátkelőnél újabb, hamis Covid-igazolásokat és PCR-teszteket terjesztő hálózatot lepleztek le.  

Az előzetes információk szerint a hamis iratok darabjáért 50 eurót kértek az elkövetők.

Müller Cecília országos tisztifőorvos december 13-án az M1 híradójában jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent az omikron. Karikó Katalin a Pfizer-Biontech mRNS-vakcinájának egyik fejlesztője szerint az omikron akár véget is vethet a járványnak, ha kiszorítja a deltát

Egy új kutatás alátámasztani látszik Karikó feltételezését: a Cambridge Institute of Therapeutic Immunology and Infectious Disease (CITIID) kutatóintézet tanulmányában arra jutott, hogy az omikron bár hatékonyabban fertőz, kevésbé veszélyes a tüdőre, mint a korábbi variánsok.

Borítókép: GLIX Agency