Fotó: Photo by Belinda Fewings on Unsplash
rövid hír

Gyorsítósávon haladhatnak át a Heathrow-n a kétszer beoltottak

Forbes
2021. július 07. 3 perc olvasás

Két nagy légitársaság fast-track lane-t, azaz gyorsítósávot alakított ki a Heathrow-n a kétszer beoltottaknak, a biztonságos országokból érkezőknek pedig a karanténkötelezettség eltörlését követelik a szolgáltatók.

Egyes országokból érkező utasok már indulás előtt feltölthetik az oltási státuszukat, így a Heathrow-n kevesebbet kell várniuk. A British Airways és a Virgin Atlantic azt követően vezette be az intézkedést, hogy a légitársaságok bejelentették: szeretnék, ha az alacsonyabb kockázatú országokból karanténkötelezettség nélkül léphetnének be az utasok az Egyesült Királyság területére, írja a bbc.com. Ez ügyben várhatóan még a héten bejelentést tesz a közlekedési miniszter, Grant Shapps.

A brit kormány hétfőn jelentette be, hogy július 19-étől lazít a járványügyi intézkedéseken. Sajid Javid egészségügyi miniszter akkor azt mondta, hogy később Grant Shapps közlekedési miniszter fogja közölni a részleteket a nemzetközi utazások szabályozásáról, és várhatóan azt is bejelenti, hogy

hamarosan eltörlik a kétszer beoltottak karanténkötelezettségét, persze csak a covid szempontjából biztonságosnak nyilvánított országokból érkezőknél.

Fotó: Can Pac Swire / Flickr

Flott reptéri ellenőrzés

Csakhogy a koronavírusos megbetegedések száma megint nő az Egyesült Királyságban, és az egészségügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy nincs 100 százalékos hatékonyságú oltás. A legnépszerűbb nyaralási célországok jelenleg sárga besorolásúak, ami azt jelenti, hogy aki onnan hazatér az Egyesült Királyságba, annak tíz napra karanténba kell vonulni. A két légitársaság e hétvégén kezdődő kísérleti akciójában a kétszer beoltottak, akik Athénból, Los Angelesből, Montego Bayből és New Yorkból érkeznek, gyorsabban átjuthatnak a hewthrow-i ellenőrzésen az oltási igazolványuk felmutatásával.

A légitársaságok abban bíznak, hogy a kormányt is megnyugtatja majd, hogy a reptéren milyen flottul lehet ellenőrizni az utasok oltási státuszát.

John Holland-Kaye, a Heathrow Airport vezérigazgatója azt mondta a BBC-nek: „A kísérleti programban be fogjuk tudni bizonyítani, hogy  100 százalékos biztonsággal ellenőrizni lehet az utasok oltási státuszát, még mielőtt a repülőgépre felszállnának.”

Bezáró kocsmák

Közben augusztus 16-ára halasztották az oltottak karanténkötelezettségének feloldását néhány tory képviselő és cég aggályoskodása miatt. Attól a naptól kezdve a kétszeri oltáson átesettekre vonatkozik majd, hogy nem kell karanténba vonulniuk akkor sem, ha egy közeli kontaktjuk covidtesztje pozitív lett.

A UK Hospitality nevű vendéglátós tömörülés szerint a döntés túl késői, nagyon sok kocsma és étterem személyzete került szükségtelenül karanténba.

Kedden 28773 új koronavírusos megbetegedést és 37 halálesetet regisztráltak az Egyesült Királyságban. Sajid Javid egészségügyi miniszter szerint a nyár folyamán a napi fertőzések száma 100 ezer körülire emelkedhet.

Borítókép: Belinda Fewings / Unsplash