Üzlet

Gulácsi a Forbesnak: a szezon befejezése kicsit erőltetett volt, de ami most jön, az az abszolút csúcs

Zsiborás Gergő
2020. július 29. 6 perc olvasás

A bődületes biznisszé vált top futballból Gulácsi Péter kiszedné, amit kilehet – az európai foci krémjéhez tartozó edzők mind azt emelték ki róla a magyar Forbesnak, hogy mindig tanulni akart, ezért jutott oda, ahol most tart. Az, hogy egy élcsapat első számú kapusa lett, ott dőlt el, ahol a jövő futballja is el fog: fejben. Csapatával, az RB Leipziggel már történelmet írt, de tovább menetelnének a Bajnokok Ligájában.

„Fantastic family man!” – mondja elsőre a telefonban Hassan Cetinkaya játékosügynök, amikor ügyfele karakteréről kérdezem. Kívülről csak annyi látszik, a harmadik legértékesebb magyar sportolónak, Gulácsi Péternek valóban minden összejött: a sportkarrier mellett ott a gyönyörű család is.

A Forbes címlapsztorijából kiderül: egyikhez sem vezetett egyenes és könnyű út. Sőt.

Az RB Leipzig magyar válogatott kapusa négy éve ott van, ahogy ő mondja, a tűz közelében. Csapatával rendre a négy legerősebb közé sorolt európai bajnokság egyikében, a német Bundesligában éremért harcol, és folyamatosan ott vannak a klubfutball csúcsát jelentő Bajnokok Ligájában (BL) is.

A Forbes 2020. augusztusi címlapja

Red Bull: 10 év alatt a Bundesliga volt a cél, ehelyett ott vannak Európa legjobbjai között

Az idei szezonban a Bundesligában harmadik helyen végeztek, az igazi szintlépést az jelenti, hogy a nyolcaddöntőt túljutva bejutottak a negyeddöntőbe a legrangosabb európai kupasorozatban, a BL-ben. A Lipcse ezzel már mindenképp történelmet ír. A koronavírus-válság miatt a BL-ben a negyeddöntők csak egyetlen meccsen, vagyis nem oda-visszavágós rendszerben dőlnek el. Egyetlen meccsen pedig bármi megtörténhet a papíron erősebbnek tartott spanyol Atlético ellen. Gulácsi azt mondja, a tavalyi döntős Tottenham kiejtésével megmutatták, tudják, milyen egy esélyesebb csapat ellen játszani.

A Red Bull a lipcsei csapatot 2009-ben vették át, akkor az volt a terv, hogy 10 év alatt jutnak el a Bundesligáig, bő tíz év után azonban minden korábbi várakozást felülmúlva ott vannak Európa nyolc legjobb csapata között. A lipcseiek augusztus 13-án fognak játszani az Atlético ellen.

A Bajnokok Ligája zárótornája előtt Gulácsi a Forbesnak adott nagyinterjút, néhány részlet nem fért el a lapban, ezeket ajánló gyanánt itt közöljük.


A kapusoknál sokat számít a rutin, de maga a poszt is változik. Tudsz arra példát mondani, amiben Lipcsében jobb lettél?

Gulácsi Péter budai otthonában. Előre néz, csúcsra tör. Fotók: Orbital Strangers

Abszolút! Az idei szezon extrém volt. A Red Bullnak volt egy alapfilozófiája, ami a visszatámadáson vagy letámadáson alapult, miközben viszonylag keveset volt nálunk a labda. Már tavaly éreztük, ahhoz, hogy a Bayernt vagy a Dortmundot utolérjük, labdával is sokkal jobbnak kell lennünk. Eszméletlen dinamika van a csapatban, főleg, amikor labdát kell szerezni, de ez nem volt elég.

A legjobb csapatok ellen szükségünk lett volna arra, hogy tartani tudjuk a labdát, mert ők is ugyanúgy letámadtak, ahogyan mi.

Ez főleg a Bayern elleni vesztes kupadöntőben jött ki, a Bayern 2-0 után eldugta a labdát. Ahhoz, hogy jobban kontroll alatt tartsuk a játékot, olyan kapus is kell, aki lábbal jó és fel meri vállalni a passzokat. Emiatt az én szerepem is nagyon sokat változott a csapatban, hátulról építkezünk. Megvan, hogy bizonyos helyzetekben mik a preferált passzok, ez viszont sokkal nagyobb felelősséget is jelent nekem: én nem hibázhatok lábbal hátul, mert abból 99%, hogy gól lesz. Én adom meg a csapat játékának tempóját is, én szabom meg, hogyan indulunk. Ebben sokat léptem előre ebben a szezonban, és

ami még fontosabb: fokozatosan léptem előre.

Az elején nagyon észnél kell lenni, amikor látod, hova lehet eljutni, de nem kezdheted azzal, mert az hatalmas rizikó, és ha nem jön be, az mindent vissza tud vetni egy időre.

Ha a Tottenham elleni visszavágót nézzük (a BL nyolcaddöntőjében – a szerk.), a három rúgott gólból kettő gyakorlatilag tőlem indult, rizikósabb passzokat adtam előre, de sokat nyertünk vele. Akkora már tudtam, hogy ezek bejöhetnek – de ide fokozatosan jutottam el.

A pályán mit érzel abból, hogy a BL a csúcsfoci? Mennyire nehéz itt a helytállás?

Nem feltétlenül nehezebb, szerinem jobb csapatok ellen jobb játszani, mint egy kiszámíthatatlan, a kiesés ellen harcoló kisebb csapat ellen.

Gyerekként nézed a BL-meccseket, hallod a himnuszt, az egész körítés, miliő nagyon más és ezt belülről végig és méginkább érzed.

Ami abszolút kiemeli: az a hihetetlen figyelem, ami a csapatra irányul, az utazástól kezdve a meccse előtti napig, elképesztő a médiafelhajtás is. Én személy szerint is érzem ezt.

De hogy? Meccs után bemész az öltözőbe, és több száz értesítés van a mobilodon?

Például. Olyan emberek is figyelik ilyenkor a futballt, akik amúgy nem. A Tottenham elleni meccsek után plusz 5000-10 ezer követőm lett Instagramon. A bajnokságban játszottunk egy 0-0-s meccset a Bayern ellen, és a 80. percben volt egy fontos védésem. A feleségem mutatta, hogy a Twitter felrobbant a nevemtől. Most képzeld el, milyen, lehet, ha minden héten a Bayernben játszol?

Mire a lap kikerül a standokra, már a BL-tornára készültök, de most itthon vagy is van időd pihenni. Mindenben nagyon tudatos vagy, lazítani azért tudsz?

Sokan mondják, hogy nem tudok. Imádom a futball világát, de ez a szezon a koronavírus miatt is hosszúra nyúlt.

Hogy őszinte legyek, kicsit erőltetett volt ez a befejezés is. Elfáradtam nagyon.

Három hét szünetet kaptunk, azzal, hogy itthon vagyunk, én már ki tudok kapcsolni. De most, hogy itt vagyunk Budapesten, el kell mondjam, hogy brutálisan fáradtak vagyunk – minden nap hatkor kelünk a gyerek miatt. (Nevet.) De nagyon fel is tölt minket ez a családozás. Eleve, karácsony óta nem láttuk a szüleinket, és ugyan van egy kis segítségünk Lipcsében is, de most egy-egy estére itt tudjuk hagyni a nagyszülőkre a gyereket, bemenni a belvárosba egy vacsorára és ez minket iszonyatosan fel tud tölteni.

A Forbes augusztusi száma már kapható, benne befektetési tipekkel a vírusválságra, celeblistával és Dancsó Péter-portréval, és a kanadai-magyar Menten AI exkluzív sztorijával.