holló, pvirani, Pxhere
rövid hír

Látványos videón, ahogy egy dühös holló a földre parancsol egy drónt

Forbes
2021. szeptember 27. 4 perc olvasás

A Google egyik leányvállalata a földön tartja a drónjait, amíg rá nem jönnek, hogyan lehet őket megvédeni a madaraktól.

Leállt az ausztrál Canberra környékén szinte a teljes drónos házhozszállító ágazat, mivel a gépeket folyamatosan madarak támadják meg. A Wing, amely a Google anyavállalata, az Alphabet érdekeltségébe tartozik, már harmadik éve szállít a környéken kisebb csomagokat. Ez az első alkalom, hogy a gépek huzamosabb ideig a földön maradnak.

Éppen egy olyan időszakban, amikor dübörögni kezd az ottani harmadik járványhullám, az új covidfertőzések lakosságarányos átlaga mindenkori rekordra nőtt. A terjedő járvány és a canberrai lezárások miatt miatt pedig nagyobb szükség lenne a drónos szállításokra, mint korábban.

A Google nem akar összetűzést a hollókkal

A Wing is reagált a jelenségre. „Azonosítottunk pár madarat a térségben, amelyek védik a saját területüket és megtámadják a mozgó tárgyakat. Párzási időszakban gyakori az ilyen viselkedés, mi pedig elkötelezettek vagyunk a természet védelme mellett.

Ornitológiai szakértőkkel vizsgáltatjuk meg, hogy a szolgáltatásunk hogyan tudna a lehető legkisebb terheléssel lenni az állatvilágra.”

Az incidens ugyanakkor a drónok számára lebontva nagyon ritka: több ezer szállításból egyszer kerül a gépezet veszélybe. Nem is szokásuk a madaraknak lecsapni a drónokra. eEgy ornitológus, Neil Hermes azt mondta az ABC Newsnak, hogy párzási idsőzakban a hollók szokása kisebb testű állatokat megtámadni, de az, hogy drónokra mennek, teljesen új jelenség.

Rétisas vs. Egyesült Államok

De azért nem példa nélküli. Világszerte nagyot szólt, amikor tavaly augusztusban a Michigan-tónál egy haragos fehérfejű rétisas levadászta az amerikai kormányzat egyik drónját. Persze az állat sem a technológiai fejlődéstől szorongott, csak az élőhelyét védte. Számos helyen támadták már meg madarak az arra repülő drónokat, bár az ausztrál, teljes leálláshoz vezető példa valóban nagyon ritka.

Azért sem lehet annyira gyakori a drónokra vadászó madarak látványa, mert maga a drónágazat is – hiába fejlődik – még elégpicike. A Wing 2019 óta aktív Canberrában, itt kezdte meg saját házhozszállító rendszerének tesztelését, és mára engedéllyel szállít élelmiszert a fogyasztóknak – honlapja szerint – összesen tizennyolc kávézóból és pékségből. A fenti videót készítő helyi lakos sem a heti bevásárlást intézte drónnal, hanem minden reggel kávét rendel magának, amit a repülő gépezet szállít ki. Több vállalat és e-kereskedő szállít drónokkal számos országban, de még sehol sem vált a napi kereskedelmi rutin részévé.

Pedig komoly lehetőségek vannak

Maga az ágazat ugyanakkor robbanásszerű fejlődés előtt állhat. A McKinsey tanácsadó cég szerint tíz év múlva már a kereskedelmi szállítások nyolcvan százalékát bonyolíthatják le drónokkal. A Drone Industry Insights ágazati piackutató cég szokásos éves drónpiaci riportja szerint a piac mérete lineárisan nőhet 2025-ig. Az éves növekedési ütem 13,8 százalékos, némileg lassabb, mint korábban várták. Ugyan a karanténhelyzet miatt nőttek a kiszállítási piac bevételei, de a drónok használatához szükséges fejlesztések üteme csillapodott.

This image has an empty alt attribute; its file name is abra4.jpg
Forrás: Markets and Markets, Forbes

Az ágazatnak hazai szereplői is vannak. Tavasszal a Forbes.hu-n portrécikket közöltünk Kovács Eszterről, aki biztosnak tűnő hazai telekommunikációs karriert váltott először csótánylakta Kanári-szigeteki éttermekre, majd néhány év leforgása alatt a kereskedelmi drónokról szóló kommunikáció egyik szakértőjévé tett.

Borítókép: pvirani / Pxhere