CDC / Unsplash
rövid hír

14 millió embernek lesz kötelező a 3. oltás Franciaországban, ha ragaszkodnak a védettségi igazolásukhoz

Forbes
2021. november 10. 3 perc olvasás

December közepétől a 3. oltás felvételéhez köti Franciaország a védettségi igazolást a 65 évnél idősebbek és a veszélyeztetettek körében.

Franciaországban a koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentum érvényességét december 15-től három védőoltáshoz kötik a 65 éven felüliek és a veszélyeztettek számára, írja az MTI. A hírt Emmanuel Macron államfő jelentette be keddi televíziós beszédében.

Az emlékeztető oltást a Pfizer/BioNTech vakcinájából az idősebb korosztály szeptember óta igényelheti, a jogosultaknak azonban egyelőre csak a fele vette fel.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 72 óránál nem régebbi negatív tesztet) augusztus eleje óta kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

A 67 milliós országban a teljes lakosság 77, az oltásra jogosultak 90 százaléka van beoltva a vírus ellen.

Az 50 és 64 év közöttiek számára december elején nyílik meg a lehetőség a harmadik adag igénylésére.

Az emlékeztető oltás célja a vakcina által biztosított immunitásszint megőrzése a koronavírus okozta megbetegedés súlyosabb formáival szemben.

Emmanuel Macron emlékeztetett arra, hogy bár Európában még nem ért véget a járvány, ismét emelkednek az adatok (hogy melyik ország hogyan lépett fel ez ellen, itt írtunk bővebben), a védettségi igazolásnak köszönhetően Franciaországban eddig sikerült ellenőrzés alatt tartani a járványt. Elmondta azt is, hogy a kötelező maszkviselés is érvényben marad a zárt terekben 6 éves kortól. Más korlátozásokat (kijárási tilalom, lezárások, karantén) nem tervez a kormány, ahogy a 11 évnél fiatalabbak oltását sem.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga jelenleg 75 az előző heti 62-höz képest, a napi esetszám átlaga az elmúlt hét napban 23 százalékkal 7 ezerre emelkedett, de kedden már több mint 12 ezer új esetet jelentettek. A kórházi felvételek száma egy hét alatt 40 százalékkal nőt, jelenleg 7600 fertőzöttet ápolnak kórházban, ebből intenzív osztályon 1100-en vannak, ez utóbbi szám stagnál.

A legfrissebb adatok alapján a francia lakosság 20,7 százaléka 65 éves vagy annál idősebb. A veszélyeztetetteket nem beleszámítva tehát a rendelkezés nagyjából 14 millió embert érint.

Fotó: CDC / Unsplash