Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Erik Odiin / Unsplash

Ezért utazhatunk majd keleti vakcinákkal, így okoskodik a kormány

Mindenkinek érdeke, hogy a kínai turisták szabadon utazhassanak Európában, márpedig ők kínai vakcinával vannak beoltva. És ha őket beengedik, akkor a jogrend tiltja, hogy a kínai oltással oltott magyarokat ne engedjék be – vezette le Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely az Inforádiónak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy kedden elkezdődik a Magyarországon élő külföldiek regisztrációja, utána ők is kaphatnak oltást. „A társadalmi immunitást kell elérni, s mindenki tagja a társadalomnak, aki itt él Magyarországon” – tette hozzá a miniszter.

Ha a kínaiakat beengedik, minket is be kell

Mivel a nyaralás tervezgetve egyre többeket érdekel, hogy mikor kaphatnak zöld utat a keleti vakcinák, és például a horvátországi beutazásokkal kapcsolatban is voltak ellentmondó hírek, Gulyás a kétoldalú utazási megállapodásokról is beszélt. Mint mondta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már több megállapodást bejelentett, és további három-négy országgal is közel az egyezség.

Ezért szerinte nem is indokoltak azok a félelemek, amelyek a keleti vakcinákhoz fűződő utazási korlátozásokról szólnak.

„Kötelező elfogadni az EMA (az Európai Gyógyszerügynökség) által jóváhagyott vakcinákat, de harmadik ország állampolgárával szemben pozitív megkülönböztetést nem lehet tenni. Ha egy kínai turistát kínai oltással be lehet engedni, akkor a kínai oltással oltott uniós állampolgárt is be kell engedni. Mindenkinek eminens érdeke Európában, hogy Kínával az utazási korlátozások megszűnjenek, márpedig ott mindenki kínai vakcinával van beoltva” – mondta Gulyás.

Szerinte az orosz Szputnyik EMA-engedélyezésére is jó esély van, mert „minden tudományos eredmény azt igazolja, hogy az egyik leghatékonyabb vakcina, csak politikai szempontok hátráltatják az engedélyezést”.

A miniszter szerint nem tisztességes, hogy amikor a német–orosz vagy a német–kínai kereskedelem rekordokat dönt, akkor az emberi élet védelme esetében ez miért jelent akadályt, és úgy látja, üzleti szempontok állhatnak bizonyos uniós döntések mögött.

Figyelik a védettséget

Beszélt arról is, hogy a következő hetekben hosszú távú vakcinagazdálkodási stratégiát tárgyal meg a kormány, és folyamatosan figyelik, hogy meddig áll fenn a védettség. Az elsőként beoltott egészségügyieknél legkésőbb szeptember vélhetően lejár a védettség, ezért van szükség a stratégiára.

„Sok a bizonytalanság, hogy meddig tart a védettség, és visszatér-e a vírus, de a legrosszabbra kell felkészülni. A legrosszabb pedig az, ha kilenc hónap után mindenkit újra be kell oltani, tehát erre kell felkészülni” – mondta.

Emellett cél, hogy a kutatásban és a gyártásban is Magyarország az élvonalban legyen, és a jövőben az országnak képesnek kell lennie ellátni magát vakcinával, később pedig gyógyszerrel is.


Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."