Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vajon hogyan lesz meg az ötmillió beoltott?

Az előző hetihez hasonló gyors ütemben csökkent az új fertőzöttek és a halálozások száma is április végén. A beoltottak száma elérte a négymilliót, de innen már nagyon nehéz lesz tartani a gyors ütemet. Heti járványösszefoglaló.

Ötödik hete csökken az új fertőzöttek és második hete a covid okozta halálozások száma, a járvány harmadik hullámának leszálló ága is szerencsére is majdnem olyan gyors, mint amilyen a felívelés volt. Nem látszik, hogy az iskolanyitás befolyásolta volna a trendet, a terasznyitás pedig inkább csak a jövő heti adatokra lehet hatással.

Az új fertőzöttek számának heti változása így nézett ki az elmúlt hetekben.

  • Március első hete: +46,3%
  • Március második hete: +34,9%
  • Március harmadik hete: +9,2 %
  • Március negyedik hete: +13,0%
  • Április első hete: -16,3%
  • Április második hete: – 34,4%
  • Április harmadik hete: – 11,2%
  • Április negyedik hete: – 37,4%
  • Április-május fordulója, múlt hét: -29,6%

A grafikon az új fertőzések hétnapos mozgóátlagát mutatja.

Lakosságarányos új fertőzésben az országnak a legrosszabb helyről sikerült mára az európai középmezőnybe javítania, a halálozási mutatónk azonban még mindig a legrosszabb a világon. Több hét csúcson stagnálás után az előző héten indult meg végre a csökkenés a halálozások számában, az akkori 18,4 százalék után most 18,3 százalékos volt az újabb visszaesés. A hét végére hirtelen ugrással 100 alá csökkent a napi halálozási adat, nagyjából ez az a szint, ami alá javulva több hónap után biztosan lekerülhetne az ország az előző egy-két hétre vonatkozó halálozási lista éléről.

Ahogy az már a múlt héten várható volt, az európai járványtérképen az ország jó része végre a sötétvörös kategóriából a vörösbe javított, a friss napi adatok alapján pedig az e hét csütörtökön megjelenő friss térképen már egy-két megyét kivéve az egész ország sima vörösben lehet.

Az unióban már csak Franciaország, Svédország, Horvátország, Hollandia és Ciprus tartozik abba a körbe, ahol az ország nagy része a sötétvörös zónában van, Norvégiában és Finnországban pedig szépen terjeszkedik a zöld szín. (Európában ez volt a negyedik egymást követő hét, amikor kevesebb fertőzöttet találnak az előző hetinél.) A legnehezebb ugrást, vörösből a sárgába a héten a görög szigetvilág egy része, köztük a Kükládok, Rodosz és Korfu teljesítette, illetve a hónapok óta folyamatosan a határon pendliző Kanári-szigetek javítottak újra a sárgába.

Visszatérve Magyarországra, a valószínűleg kommunikációs okokból minden enyhítő intézkedést kerek oltottsági számhoz kötő kormány nagy nehezen eljutott a négymilliós határig. Ehhez azonban az kellett, hogy múlt pénteken egynapos akciót hirdessenek a legnépszerűbb oltóanyagra, a Pfizer vakcinájára. Az időpontfoglaló rendszer azonnali összeomlása miatt káoszba fulladt az akció, de a Pfizerre várók megoldották maguk, sok órás sorban állás mellett időpontfoglalás nélkül hozzájuthattak a kórházakban százezer adag vakcinához.

Kínkeseveresen összejött tehát a beígért lazításhoz szükséges beoltott, szombattól védettségi igazolvánnyal egy sor szolgáltatás elérhető, de mostantól nagyon nehéz lesz tartani az oltások beadásának eddig ütemét.

Az is kiderült ugyanis a múlt héten, hogy a Sinopharm és Astrazeneca vakcinákat már nem igazán kérik az emberek. Ezeket most már bárki bármikor beadathatja magának, van belőlük több százezer a foglalási rendszerben. Maradt még néhány százezer ember, akik kivárják a Pfizert vagy a Modernát, hamarosan beoltják a 16-18 éveseket is, de bőven ötmillió alatt van a regisztráltak száma. Komoly kihívás rávenni az oltakozásra további legalább kétmilliót, akikre szükség lenne az áhított nyájimmunitás mielőbbi eléréséhez.

Borítókép: Martin Sanchez // Unsplash

Oszd meg!