Erik Odiin / Unsplash
Üzlet

Nyár a tengerparton: mikortól kaphatnak pecsétet a keleti vakcinák?

Forbes
2021. április 29. 4 perc olvasás

Sem a WHO, sem az Európai Gyógyszerügynökség nem adott még engedélyt a Sinopharm és a Szputnyik V vakcinák használatára, pedig a magyar oltási tervet az EU-s beszerzés mellett ezekre alapozták. Mik a kilátások több milló magyar nyári terveire most, hogy az Európai Parlament csak a nyugati vakcinákkal oltottaknak tenné automatikussá az utazási könnyítést?

Az Európai Parlament (EP) álláspontja szerint csak az uniós gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltottaknak járna automatikusan az utazási könnyítés, de a a tagállamok egyenként dönthetnének, hogy ezeket megadják-e más, Egészségügyi Világszervezet (WHO) által engedélyezett oltóanyagokkal oltottaknak is, írja az Eurológus

Miről szól a döntés?

Ha valakit Pfizer-Biontech, Moderna, Janssen vagy Astrazeneca vakcinával oltottak, a védettség kialakulása után gond nélkül utazhat az EU-ban.

Ugyanakkor az EU belső szabályai lehetőséget adnak arra, hogy a vészhelyzetre való tekintettel a tagállamok külön is engedélyezzenek gyógyszereket, oltóanyagokat. Magyarország ezzel élt is: az első negyedévben döcögő EU-s oltási kampányt messze verte a magyar, most is jobban állunk átoltottságban, mint az uniós átlag.

Az EP most arról döntött, hogy keretek közé helyezi azt is, ha valaki eltér az EU-s oltási protokolltól. Vagyis hiába jelezte előre pár, a turizmusnak kitett, ország, hogy nekik nincs gondjuk a kínai vagy orosz oltással, az EU csak akkor engedi az ezzel oltottak szabad mozgását, ha legalább a WHO pecsétje rajta van ezeken.

Mikor kapnak pecsétet a keleti vakcinák?

Fontos megemlíteni, hogy mind a Sinopharm, mint pedig a Szuptnyik vakcináját több országban is használják, az oroszok pedig a tekintélyes Lacnet folyóiratban is publikálták az eredményeiket. Magyar szakemberek is azt mondják: biztonságos mindkét oltóanyag.

Jelenleg sem a kínai Sinopharm, sem az orosz Szputnyik V nem rendelkezik a fenti engedélyekkel, csakhogy legalább 1 millió magyar e közül a két oltóanyag közül kapta valamelyiket.

A Sinopharm napokon belül megkaphatja a WHO-engedélyt, a Szputnyik V vizsgálatát előreláthatóan az Európai Gyógyszerügynökség kezdi május 10-től kezdi és június elejéig befejezi. 

Merkely Béla megkapja a Sputnik V vakcinát. Fotó: Semmelweis Egyetem
Merkely Béla megkapja a Szputnyik V vakcinát. Fotó: Semmelweis Egyetem

Mikortól lehet a keleti vakcinákkal utazni?

Ugyanakkor a WHO engedélye még mindig csak arra lenne elég, hogy a tagállamok egyáltalán mérlegelhessék a keleti vakcinák elfogadását. A turistákért ezen a nyáron megindul a harc, így a WHO-pecséttel valószínűleg sok tagállam megelégszik majd. Görögország már korábban jelezte, hogy nyártól karantén nélkül fogadnák a keleti vakcinákkal oltottakat is.

Ez csak nálunk probléma az Unióban

A magyar EP-képviselők többsége nem értett egyet a nyugati és keleti vakcinák közötti különbségtétellel, nem csoda, hiszen az Európai Unión belül egyedül Magyarországon oltanak ezekkel az oltóanyagokkal.

Nemcsak az oltottak kaphatnak zöldigazolványt

Arról azonban zajlott vita, hogy mi van azokkal, akik egyáltalán nem oltatták be magukat. A javaslat erre is kitér:

aki átesett a fertőzésen, vagy negatív teszteredményt produkált az utazás előtt és ezt dokumentummal igazolni tudja, az szintén jogosult a zöldigazolvány kiváltására.

BBC arról ír, várhatóan Norvégiába, Izlandra és Svájcba is ezzel az igazolással lehet majd szabadon utazni. Mindeközben az Európai Unióból tavaly kilépett Egyesült Királyság az Egyesült Államokkal és Kanadával együtt egy másik nemzetközi vakcinaigazolási folyamaton dolgozik. 

Borítókép: Erik Odiin