Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dubrovnik. Spencer Davis Unsplash

Mégsem mehetünk csak egy oltással a horvát tengerpartra

Egy dózissal a hátuk mögött csak azok léphetik át karantén nélkül a horvát határt, akik  igazoltan átestek a fertőzésen.  

Ugyan múlt hét végén a horvát belügyminiszter az MTI szerint azt mondta, hogy Horvátország már egy oltás után engedélyezi a határátlépést, egy tegnap esti kormányrendelet pontosította a feltételeket – írja a 24.hu

Csak akkor lesz elég egy oltás, ha az illető igazolni tudja, hogy már átesett a fertőzésen.

A hivatalos kormányzati oldal szerint csak azok mehetnek május 15-ig Horvátországba karanténkötelezettség nélkül, akiknek van 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztjük vagy az unió által elfogadott, negatív antigén tesztjük.

Kettészakadt a régió az orosz vakcina használatával kapcsolatban

A védettséggel rendelkező oltottak is mehetnek a tengerpartra, de egy oltás csak azoknak lesz elég, akik olyan vakcinával vannak beoltva, amelynek protokollja szerint elég egy dózis is. Kétdózisú vakcinák esetében a második adag után 14 napnak kell eltelnie a karantén nélküli határátlépéshez.

Egy oltás viszont csak akkor elég, ha a beutazó már átesett a fertőzésen és ezt igazolja is. Az igazolás 180 napnál régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban megkapott PCR-teszt, antigén teszt vagy orvosi igazolás lehet.

Azt azonban fenntartja a horvát kormány, hogy nekik mindegy, mivel oltották be a nyaralókat. Mi is írtunk róla korábban, hogy a régió gyakorlatilag kettészakadt a keleti vakcinák használatát illetően. Horvátország, amelynek égető szüksége van a turistákra, már közölte, hogy nem fog különbséget tenni az oltások kzött. 

Protekcionista vakcinapolitika nyugatról, világpolitikai játszmák keletről

Borítókép: dubrovniki látkép, Spencer Davis // Unsplash

Oszd meg!