Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az év legnagyobb magyar üzletei: akik lekörözték Csányit, Simicskát és Garancsit

Soha ilyen hosszú nem volt a Forbes exitlistája, a gazdasági magazin idén harmadik alkalommal készítette el az elmúlt év legnagyobb magyar vonatkozású kiszállóit. Több iparágban is megfigyelhető az európai konszolidáció, ami az idei nagy üzleteket illeti: leginkább a baromfifeldolgozók piacán látszik ez a trend, ami hatással lehet akár a magyar piaci viszonyokat is – itt két top milliárdos is érintett.

A Forbes listáján évről évre azokat az üzleteket gyűjtjük össze, ahol magyar alapítók szállnak ki a bizniszükből (az ilyen cégeladásokat hívják az üzleti életben exitnek). Az idei évben már nemcsak külföldi befektetők, de régiós termelőcégek is bevásároltak, és persze bőszen üzleteltek a magyar milliárdosok is –

illetve sokan most lettek valóban milliárdosok, ugyanis a hosszú évek munkájával felépített cégvagyon ma már likvid eszközként ott van a bankszámlájukon.

Kutyatáp, IT, baromfi

Nézzük az éllovasokat!

Az év legnagyobb üzlete a Forbes listáján a Partner in Pet Food eladása volt, a kisállateledel-gyártók amúgy is kapósak a felvásárlási piacon, de ez esetben az egyik legnagyobb, az évi 450 ezer tonna tápot legyártó és csoport szinten 265 millió eurós (83 milliárd forint) forgalmat realizáló európai játékos cserélt gazdát. A felvásárló nem egy iparági szereplő, hanem egy befektetőcsoport, a Cinven – úgy látszik lehet még nagyobb üzlet az, hogy a házi kedvencek etetésére már annyira odafigyelünk, mintha családtagjaink lennének a kisállatok. (Módszertanunkat lásd a cikk végén!)

Óriási üzlet: felvásárolták a piacvezető magyar állateledel-gyártót

A Cinven sok pénzt fizetett, de nem tette volna, ha nem gondolná, hogy tud hozamot elérni ezen az üzleten. Hogy kontextusba tudjuk helyezni a 168 milliárdos vételárat: ennyit a TPG amerikai befektetőcég fizetett a Demján-féle Trigránitért három évvel ezelőtt.

A második legnagyobb üzlet a Balabit eladása lett, januárban jelentették be, hogy a One Identity megveszi a 18 évvel ezelőtt alapított startupot – a Forbes becslése szerint 27,5 milliárdot fizettek érte. Az alapítók júniusban a Forbesnak adtak először interjút a deal bejelentése után. „Volt, hogy azt mondtam, kapja be mindenki, ezekkel többet nem beszélünk. (Nevetnek.) Sokat dolgoztunk 18 évig, de az utolsó három hónap horrorisztikus volt” – mondták akkor arról, hogy született meg az év egyik legnagyobb startupsikere.

Tizenkét ütős tétel a 100 millió dolláros magyar exit után

A harmadik helyre került a Hungerit Zrt., vagyis a patinás szentesi baromfifeldolgozó eladása, a vevői oldalon Csányi Sándor és a Bonafarm. A Forbes becslése szerint 12,3 milliárd lehetett a vételár.

Tovább nő Csányi agrárbirodalma: újabb nagy falatot nyeltek le

A baromfiipar európai konszolidációja látszik leginkább a magyar piacon, hiszen ugyancsak idén jelentette be egy másik magyar top milliárdos, Szabó Miklós, hogy a családi cég, a Tranzit csoport 70 százalékát eladja Európa legnagyobb baromfis cégének, a francia LDC csoportnak. Csányi Sándor a piac egy régi szereplőjét vásárolta most fel, a Magyar család érdekeltségébe tartozó Hungerit ugyancsak foglalkozik kacsa, liba, pulyka és csirkefeldolgozással, akárcsak Szabóék. A Hungerittel együtt a baromfifeldolgozás olyan vertikumát építheti ki a magyar agrárium legnagyobb befektetője, a Bonafarm, amit a sertésfeldolgozásban például már elért.

 

Az öt legnagyobb legnagyobb exit

 1. Partner in Pet Food – 168 milliárd
  Felvásárló: Cinven
 2. Balabit – 27,5 milliárd
  Felvásárló: One Identity
 3. Hungerit Zrt. – 12, 3 milliárd
  Felvásárló: Csányi Sándor (Bonafarm csoport)
 4. Solvo Biotechnológiai Zrt. – 7,6 milliárd forint
  Felvásárló: Citoxlab Group
 5. V-Híd Zrt. – 5,1 milliárd forint
  Felvásárló: Mészáros csoport

A további nagy kiszállók, összesen 371 milliárd sorsa a lap nyomtatott kiadásában.


Simicska, MET, Garancsi 

A szerdán megjelenő magazin négy másik üzletről is külön írt. A listába nem került, de külön felértékelte a cégregiszterben Simicska Lajoshoz köthető üzletek és üzletrészek eladási értékét a társaságokban felhalmozott eszközök alapján: ezek szerint az egykori csúcsoligarcha érdekeltségeiben 32,5 milliárd forintnyi eszköz volt (a hitelek levonása után). Hogy a tényleges vételár mennyi lehetett, azt nagy sok politikai és egyéb – a nyilvánosság és a sajtó által nem ismert – körülmény befolyásolhatta. Ezt a tranzakciót végül ezért a listán kívül vizsgálta a szerkesztőség. A portfóliót Simicska régi üzlettársa, Nyerges Zsolt vásárolta meg – régi harcostársával ellentétben ő elfogadható a politika számára is. Ezt jelzi, hogy az ellenzékire hangolt HírTV – ami Simicska médiaportfóliójának egyik legértékesebb darabja volt – az adásvétel után újra a kormányt támogató irányra állt át.

A másik érdekes nagy üzlet a MET energetikai óriás menedzsment buy-in-je volt, a Mol Nyrt. féléves jelentéséből kiderül, hogy a 40 százalékos egykori részesedésért mekkora összeget kapott az olajipari óriás, ezek alapján a teljes deal 49,5 milliárd forintra tehető.

Garancsi és a Mol is kiugrott az állam által megtámogatott energetikai óriásból

A MET-ben résztulajdonos volt az a Garancsi István, aki mostanában sokat szerepel a hírekben, ő egy másik üzlet miatt is bekerült a listán kívül vizsgált nagyobb üzletek közé. A GS4 pénzszállító és biztonsági cég 27 év után hagyta itt a magyar piacot, érdekeltségeit ugyanis a Garancsi egyik vállalkozása vásárolta fel, 10,2 milliárd forintért.

A 22 legnagyobb kiszálló és az év másik négy, magyar vonatkozású gigaüzlete megtalálható a legfrissebb Forbesban.


Köszönet

Az év legnagyobb kiszállóinak összegyűjtésében segítségünkre voltak a Bisnode PartnerControl kimutatásai, a tanácsadó cégek közül a KPMG, a PwC Magyarország, az RSM Hungary és a Concorde MB Partners segített. Csak azokat a 2017. szeptember 1. és 2018. szeptember 1. között kötött üzleteket vettük ide, ahol magyar alapítók szálltak ki a cégükből, annak legalább az 51 százalékát értékesítették, és a tulajdonosváltást bejegyezték.

Módszertan

Ahol volt nyilvánosan elérhető adat az értékesítésről, ott azt tüntettük fel, ahol nem, ott magunk becsültünk – ahol lehetett, a konszolidált adatokat használtuk fel. A termelőcégeknél EBITDA-alapon, iparági szorzót használva értékeltünk, az így kapott összeget korrigáltuk a cégben lévő pénzeszközökkel és a hosszú lejáratú hitelekkel. A pénzügyi és ingatlanos cégeknél a társaságokban felhalmozott eszközökből indultunk ki. Az értékeléseket a Forbes munkatársai készítették el nyilvánosan elérhető adatok alapján. Munkánkat az RSM Hungary és a Concorde MB Partners szakértői segítették tanácsokkal.

Borítókép: Scheider Balázs és Györkő Zoltán, a Balabit társalapítói. Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!