Fotó: The Orbital Strangers Project
Üzlet

Tovább nő Csányi agrárbirodalma: újabb nagy falatot nyeltek le

Zsiborás Gergő
2018. augusztus 02. 3 perc olvasás

Csányi Sándor egy tavaly márciusban alapított holdingcége irányítást szerzett a szentesi Hungerit Zrt. felett. A Versenyhivatal engedélyezte az összefonódást. 

Ahogy arról már áprilisban iparági forrásaink alapján írtunk: Csányi Sándor szemet vetett az egyik legnagyobb hazai húsfeldolgozóra, a szentesi Hungerit Zrt-re. A felek akkor nem erősítették meg az értesüléseinket, miszerint hamarosan üzletet kötnének.

Csányi Sándor újabb nagy dobása: bevásárol a Bonafarm

A Gazdasági Versenyhivatal (GHV) oldalán azonban ma megjelent az állásfoglalás a Hungerit Zrt. és a Csányi által tulajdonolt Hungerit Holding összefonódásáról:

a Hungerit Holding Kft.-nek a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. feletti közvetlen egyedüli irányításszerzésével megvalósuló összefonódását a Versenyhivatal jóváhagyta.

A Hungerit Zrt. ott van az öt legnagyobb hazai húsfeldolgozó között.

Szentesen 1922 óta van baromfifeldolgozó, a rendszerváltást követően magyar, német és olasz befektetők vették át az üzemet, majd 1997-ben három helyi társaság állt össze és alapította meg a Hungerit Zrt-t. Köztük volt a Magyar család is, mely végül kizárólagos tulajdonosa lett – többek között a – Valdor márkát is gondozó cégnek. A forgalomnövekedésen is látszik, a cégcsoport igencsak nagyra nőtt az évek alatt, kevesek egyike, mely sikeresen tudta menedzselni a generációváltást.

 A cégcsoport tavaly év elején jelentett be egy 5,1 milliárdos exportnövelő beruházást, ebből 1,8 milliárdot adott a kormány támogatás gyanánt.

A beruházás keretében felépül többek között egy feldolgozó üzem, egy biológiai szennyvíztisztító, továbbá új gépeket, berendezéseket szereznek be. A beruházás megvalósítását követően a cégnél 9 ezer tonna panírozott terméket állítanak majd elő – és évi 5 millióval több szárnyast tudnak majd levágni.

A Hungerit árbevételének 55%-a volt export a legutóbbi lezárt üzleti évben (2016), a cél az, hogy elérjék a 60-65%-os szintet. A Bonafarm belépésével azonban olyan szintlépés jöhet a Hungerit történetében, amit családi cégként nem biztos, hogy meg tudtak volna csinálni.

Nem volt titok, hogy a Bonafarmhoz tartozó Pick Szeged új gyár felépítését tervezi, de a csoport korábban annyit mondott a lehetséges beruházásról, hogy egyelőre csak felmérik, hol lehetne annak helye. Nagyon úgy néz ki, hogy a Hungerit felvásárlásával meg is van a válasz: a korábban felmerülő észak-szegedi helyszín helyett Szentes lelehet a befutó. Ráadásul tavaly óta működik a több mint 20 milliárdos beruházásból elkészülő hipermodern mohácsi vágóhíd is.

2017-es listánkon a legnagyobb családi vállalkozás – értékbecslésünk szerint – a Csányi család agrárbirodalma volt, 113,4 milliárdos értékkel. Ehhez csatlakozik majd az ugyanazon a listán a 25. legértékesebb családi vállalkozás.