Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Garancsi és a Mol is kiugrott az állam által megtámogatott energetikai óriásból

Kivásárolta a korábbi tulajdonosokat a MET energiakereskedő-óriás menedzsmentje – tudta meg Lakatos Benjámin cégvezetőtől az Index

A MET akkor lett széles körben ismert, amikor az állami MVM-mel kötött üzletnek és egy – többször meghosszabbított – miniszteri külön engedélynek köszönhetően óriási bizniszt csinált abból, hogy a nyugatról olcsóbban behozott gázt jó pénzért tovább adta keletre (a kedvezményt Magyarország alapvetően nem erre kapta, de a jogszabályokat sikerült úgy alakítani, hogy a MET nagyot nyerjen végül – a teljes sztorit korábban a 444 tárta fel).

Később kiderült, hogy a MET tulajdonosai között van Garancsi István, kormánybarát üzletember, a múlt héten bajnoki aranyat nyert Videoton focicsapat tulajdonosa, a Market Építő többségi tulajdonosa; Nagy György üzletember, aki számos üzletben Csányi Sándor OTP-vezér üzlettársa, és az egykori alapító Mol is. Lakatos Benjáminnak is volt kisebbségi részesedése.

Az Index azt írja, a piaci konszolidáció miatt nagy tőkeinjekcióra lesz szüksége a cégcsoportnak (egyértelmű terv a további terjeszkedés), amely a nyugati piacokon is komoly pozíciókat épített ki – ezt viszont a kisebbségi tulajdonosok nem akarták finanszírozni. A rossz sajtó miatt, amikor a menedzsment buyout felmerült, a tulajdonosok bele is mentek – írja az Index az üzlet lehetséges okairól. Közel egy évig tartott az ügylet letárgyalása – a tranzakciót a nemzetközi ING Bank finanszírozta, az ár nem nyilvános. A tulajdonos továbbra is egy svájci holdingcég, csak most egy új, amit Lakatos hozott létre.

Garancsi István a Forbes tavalyi gazdaglistáján a 48,7 milliárdos vagyonával a 19. volt. 

Oszd meg!