Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Garancsi és a Mol is kiugrott az állam által megtámogatott energetikai óriásból

Kivásárolta a korábbi tulajdonosokat a MET energiakereskedő-óriás menedzsmentje – tudta meg Lakatos Benjámin cégvezetőtől az Index

A MET akkor lett széles körben ismert, amikor az állami MVM-mel kötött üzletnek és egy – többször meghosszabbított – miniszteri külön engedélynek köszönhetően óriási bizniszt csinált abból, hogy a nyugatról olcsóbban behozott gázt jó pénzért tovább adta keletre (a kedvezményt Magyarország alapvetően nem erre kapta, de a jogszabályokat sikerült úgy alakítani, hogy a MET nagyot nyerjen végül – a teljes sztorit korábban a 444 tárta fel).

Később kiderült, hogy a MET tulajdonosai között van Garancsi István, kormánybarát üzletember, a múlt héten bajnoki aranyat nyert Videoton focicsapat tulajdonosa, a Market Építő többségi tulajdonosa; Nagy György üzletember, aki számos üzletben Csányi Sándor OTP-vezér üzlettársa, és az egykori alapító Mol is. Lakatos Benjáminnak is volt kisebbségi részesedése.

Az Index azt írja, a piaci konszolidáció miatt nagy tőkeinjekcióra lesz szüksége a cégcsoportnak (egyértelmű terv a további terjeszkedés), amely a nyugati piacokon is komoly pozíciókat épített ki – ezt viszont a kisebbségi tulajdonosok nem akarták finanszírozni. A rossz sajtó miatt, amikor a menedzsment buyout felmerült, a tulajdonosok bele is mentek – írja az Index az üzlet lehetséges okairól. Közel egy évig tartott az ügylet letárgyalása – a tranzakciót a nemzetközi ING Bank finanszírozta, az ár nem nyilvános. A tulajdonos továbbra is egy svájci holdingcég, csak most egy új, amit Lakatos hozott létre.

Garancsi István a Forbes tavalyi gazdaglistáján a 48,7 milliárdos vagyonával a 19. volt. 

 

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója