Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tizenkét ütős tétel a 100 millió dolláros magyar exit után

Féléve jelentették be, hogy eladták a céget az amerikai One Identity-nek – mi lett velük azóta, hogyan élték meg életük üzletét? A Balabit két társalapítójával, Györkő Zoltánnal és Scheidler Balázzsal beszélgettünk az elmúlt félévről – és arról is, mi jöhet ezután.  

A Forbes másodszor állította össze Startupjelentését – az idei riportban a fókuszban a forrásbevonás mikéntje volt, mivel soha nem látott pénzbőség van a magyar piacon. Arra kerestük a választ, hogy a magyar startupok mekkora tőkéért mekkora részt adnak a cégükből a befektetőknek, és hogy miként befolyásolja ez már az első lépéstől kezdve a cégek sikerességét.

Természetesen foglalkoztunk az év legnagyobb startupsikerével is, a Balabit exitjével – az alapítókkal interjúztunk egyet. A Balabit-sztori már csak azért is jól illet az összeállításba, mert történetük példa arra, milyen amikor egy startup saját forrásból képes növekedni (startup szempontból viszonylag későn, 14 évesen vontak be tőkét – 8 millió dollárt egy londoni alaptól – először).

A háromoldalas interjúból most – kedvcsinálónak – szemlézünk pár érdekes részt. A teljes anyag a friss Forbesban, címlapon az Ingatlan.com! 

 

A Balabitot a Dell kötelékébe tartozó Quest egyik leánycége, a One Identity vásárolta fel – a maga területén így teljesen egyedülálló portfóliót tudott létrehozni. Az amerikai és magyar cég most zárja az integrációs szakaszt a felvásárlás után. Noha a Forbes becslése szerint legalább 100 millió dolláros tranzakcióról van szó, az alapvetően jó hangulatú interjú alatt nem csak vidám dolgokról esett szó. Sőt.

1.A tárgyalásról

„Volt-e olyan, hogy az asztalt egymásra akartuk volna borítani? Hát persze. Volt, hogy azt mondtam, kapja be mindenki, ezekkel többet nem beszélünk. (Nevetnek.) Sokat dolgoztunk 18 évig, de az utolsó három hónap horrorisztikus volt.”

2. Arról, hogy mi volt a legnehezebb, míg tárgyaltak

“A karácsonyi partin az egyik kollégám meg is kérdezte pár sör után: Zoli, kinek adtatok el? Nem volt jó érzés.”

Az év exitje: 100 millió dollár felett mehetett el a Balabit

3. A döntésről 

„18 évig mész előre, diktálod a tempót, aztán egyszer csak nem tudod, hogy most akkor teljesült egyáltalán az álom, vagy kellene keresni egy újat.”

4. “A gyereketek” 

„Beszélgettem valakivel erről, hogy milyen nehéz egy ilyen döntés, és együttérzően annyit mondott: hát igen, a ti gyereketek. Más meg erre azt mondta, hogy már a példa is borzasztó, egy gyereket nem szoktak eladni. Pszichésen már előrevetíti ez a hasonlat, hogy ez valami nem tisztességes dolog. Mondhatnánk, hogy ez egy lakás, amit nagy munkával szépen felújítottunk. Az legalább eladható.”

Scheidler Balázs és Györkő Zoltán, Fotó: Orbital Strangers

5. Honnan indultak? 

Egy álom biztosan teljesült. Képzeld magad elé! Amikor elindultunk, ketten ültünk egy irodában, a 9. kerületi Köztelek utca 4/B-ben, felettünk Schóbert Norbi anyukája lakott! Onnan indultunk.

6. Miért adták el? 

“Minden cég életében vannak hullámvölgyek, 18 év alatt mi is voltunk fent és lent. És ez alatt az idő alatt ez volt az összvagyonunk. Elég frusztráló tud lenni.”

7. Miről döntöttek az első tőkebevonás után? 

Leültünk hárman alapítók és azt mondtuk, hogy most akkor mindenki tegye ki az asztalra, mennyi az a pénz, amivel elégedetten állna fel. Belőttük azt a szintet jó előre, hogy mi az, amikor azt mondjuk, hogy tíz–húsz év munka után, ami a felett van, csak játék. Ez nem olyan egyértelmű, van, aki nem tudja azt mondani, hogy elég. Végül nyilván, e felé szint felé mentünk.

8. Az amerikai tőzsdére akartak menni… 

„A valós cél mindig az volt, hogy hosszú távon fenntarthatóan növekedni képes céget építsünk. Ezen az úton az IPO (a tőzsdei bevezetés) csak egy lépés lett volna, és nem a végcél.”

9. Arról, hogy alkalmazottak lettek 

„Megmondtam a menedzsmentnek és az új főnökömnek is: sok vesztenivalóm nincs, ha azt látom, hogy hülyeséget akarnak csinálni, vagy rossz az irány, meg fogom mondani.”

10. Kezdhettek magyarul tanulni, fiúk

“Egy csomó mindenben, technológiában, folyamatban, kultúrában előrébb járunk, mint a One Identity. Ha az embereink képesek leszek bizonyítani a tehetségüket a nagy szervezeten belül is, akkor akár jelentősen át is formálhatjuk ezt a céget belülről. Mondtam is Johnnak (John Milburn, a One Identity elnöke) a tranzakció másnapján, hogy kezdhetnek magyarul tanulni.”

11. Mi lesz most? 

A Balabitnál van egy sabbatical leave programunk, tíz év után egy hónap, 16 év után három hónap fizetett szabadság jár. Itt lesz az ideje, hogy kivegyük 18 év után a magunk részét.

12. Arról, hogy mi szólt a döntés ellen? 

“Most már van főnököm.”

A 2018-as Startupjelentés és az Ingatlan.com sztorija a héten megjelent Forbes-ban. 

Borítóképen: Scheidler Balázs és Györkő Zoltán, a Balabit társalapítói. Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!